pierwiastki
zadanie: x
2=4/:
√
mozna tak zrobic
27 sie 15:00
Saizou : korzystając ze wzoru √a2=lal
√x2=√4
lxl=2
x=2 lub x=−2
27 sie 15:08
27 sie 15:09
Piotr:
x2=4/:√
niektorzy nauczyciele pozwalaja tak zrobic o ile napisze sie dwie odpowiedzi: x=2 lub x=−2
Niestety, bo uczniowie czesto zapomiaja ze ujemna tez bedzie dobra odpowiedzia
27 sie 15:13
Eta:
Można też tak

x
2−4=0 ⇒(x−2)(x+2)=0 ⇒x= 2 v x= −2
27 sie 15:17
zadanie: √36=6 lub −6

bo spotkalem sie z tym ze −6 nie moze byc
27 sie 15:18
Piotr:
wg mnie to chyba najlepszy sposob. bo przy okazji cwiczy sie wzory skroconego mnozenia i nie
popelni sie bledu
27 sie 15:19
Saizou : −6 odpada z definicji pierwiastka arytmetycznego
27 sie 15:22
Monika: ( √2 −1)x2+2x+2=0
Równania kwadratowe wiek ktoś jak to zrobić?
24 wrz 17:53