Mam takie zadanie...
Justyna: Liczba 350 to przybliżenie z nadmiarem pewnej liczby, a błąd bezwzględny wynosi 10,37. Jaki
jest błąd względny tego przybliżenia?
Proszę, napiszcie mi o co w tym chodzi.
24 wrz 18:05
Aga1: A jak oblicza się błąd bezwzględny, a jak względny?
Zapisz wzory i dane.
24 wrz 18:08
24 wrz 18:08
123451: błąd bezwzględny: od wartości dokładnej odejmuje się wartość przybliżenia
błąd względny: błąd bezwzględny dzieli się prze dokładną wartość a potem wynik podaje się w
procentach
24 wrz 18:13
Justyna: pomożecie mi z tym zadaniem ?
24 wrz 18:15
Aga1: bł. bezwzględny=Ix−aI, gdzie x− wartość dokładna(rzeczywista),
a−jej przybliżenie
błąd względny (wyrażony w procentach)=
| | błąd bezwzględny | |
= |
| *100% |
| | wartość rzeczywista | |
a=350
bł.bezwzgl.=10,37
Ix−350I=10,37
Oblicz x i wybierz z dwóch rozwiązań wartość rzeczywistą,
24 wrz 18:29