pomocy
ToMcioo93: Przekatne prostokata maja 20 cm i przecinaja sie pod katem 80
0. Oblicz pole i obwod
24 wrz 16:58
Ajtek:
Stosując tw. cosinusów policzysz długości boków.
24 wrz 17:12
ToMcioo93: a jakie jest?
24 wrz 17:14
Ajtek:
To jest zadanie z podstawy czy z rozszerzenia
24 wrz 17:15
ToMcioo93: podstawa
24 wrz 17:16
Ajtek:
No to możesz nie znać. Daj chwile pomyślec w takim razie

.
24 wrz 17:18
ToMcioo93: z góry dzieki
24 wrz 17:19
Ajtek:
Musze wyjść, będę ok 20−stej to zrobie.
24 wrz 17:24
Mila:

| | 1 | |
P▭=4* |
| *10*10*sin800=200sin800 |
| | 2 | |
b
2=10
2+10
2−2*10*10cos80
0
dokończ
24 wrz 17:36
ToMcioo93: pole mam ale ten obwod nadale nie kojarze
24 wrz 17:42
Mila: oblicz b, później tak samo a.
podałam Ci wzór z tw. cosinusów.
24 wrz 17:45
ToMcioo93: no ale samo b juz mi wychodzi √3.04
ile wynosi cos80?;>
24 wrz 17:55
ToMcioo93: kto pomoze dalej ?
24 wrz 18:18
ToMcioo93: ajtek jak bd to pomoz mi z tym obwodem bo dalej nic niemam ;
24 wrz 19:06
Mila: sin80=0,984
P=200*0,984≈196,8≈197
cos 80 odczytaj z tablic
cos80≈0,173
b2=100+100−200cos80
b2=200−200cos80
b2≈200−200*0,173=200−34,6≈165,4
b≈12,9
a2=200−200cos100=200+200cos80=200+34,6
a=√234,6≈15,3
obw=2*(12,9+15,3)≈
Jeśli masz dokładną wartość obliczyć to napisz.
24 wrz 19:21
ToMcioo93: dzieki
24 wrz 19:26
Mila:
24 wrz 19:35
lolaaa: może ktoś mi pomoże w moim zadaniu, plissss
24 wrz 19:38
Ajtek:
Hej
Mila 
.
Widzę jednak, że bez tw. cosinusów się nie obeszło

.
24 wrz 19:46
Mila: Witam, Ajtek. Jakoś poszłam wg Twojej rady.
24 wrz 19:47
marta : Mila jak mozesz zajrzyj do mijego zadania prosze
24 wrz 19:52
Ajtek:
To nie była rada tylko pierwszy pomysł

.
24 wrz 19:55