Wariacje bez powtórzeń
humanista: W ławkach dwuosobowych ustawionych w klasie jest 38 miejsc. Na ile sposobów
25 uczniów może zająć miejsca?
24 wrz 18:10
konrad: czyli jest 19 ławek
no to teraz ten 25 osób trzeba w 19 ławkach rozmieścić, to będzie chyba po prostu kombinacja
24 wrz 18:13
konrad: sorry, jednak nie będzie kombinacja
24 wrz 18:14
humanista: raczej nie
24 wrz 18:17
konrad: no więc tak, po chwili dumania wpadłem na kolejny pomysł

wariacja bez powtórzeń dla n=38 i k=25, informacja o tym, że ławki są dwuosobowe według mnie
nie ma tu znaczenia
24 wrz 18:27
Eta:
| | 38! | |
Wariacje bez powtórzeń : |
| =... |
| | (38−25)! | |
bo pierwszy wybiera 1 miejsce z 38 ( i siada

drugi 1 z 37 , trzeci 1 z 36 , .... itd
25 uczeń ma do wyboru 1 miejsce z 14 jakie pozostały ( 38−24 = 14)
24 wrz 18:27
24 wrz 18:28
konrad: czyli dobrze
24 wrz 18:31
humanista: | | 38! | |
no dobrze czyli tak : |
| i mam to rozpisać na 13! *14 *15.... itd.? |
| | 13! | |
24 wrz 18:42
24 wrz 18:43
humanista: kalkulator nie wyliczy mi takiej liczby !
24 wrz 18:44
24 wrz 18:46
humanista: Dziękuję.
24 wrz 18:50