[plis
Dawid: zad.punkty A (−4.1)oraz B(8,7) sa symetryczne względem prostej K ,wyznacz rownanie prostej K
16 paź 21:40
V: Prosta przeprowadzona przez te dwa punkty bedzie prostą prostopadłą do prostej k.
Wyznacz najpierw równanie prostej przechodzącej przez te dwa punkty.
Następnie oblicz współrzędne środka pdcinka AB. wzór S= [(x1 + x2)/2 ; (y1 + y2) /2]. Punkt S
lezy na prostej k.
Później skorzystaj z warunku na prostopadłość a1*a2= −1 i wyznaczając równanie prostej k pomoże
ci punkt S. Będziesz miał a, y, x wyznaczysz tylko w równaniu b
16 paź 22:37
Iza: mogę prosić o rozwiązanie tego zadania?
podane wskazówki na niewiele się zdały w moim przypadku..
24 wrz 20:45
24 wrz 20:47
Iza: Dobra, dzięki, równanie prostej prowadzonej przez te 2 punkty mam. Teraz jak obliczyć
współrzędne tego środka?
24 wrz 21:22
Iza: Ok, już mam także współrzędne środka. Ale nie mam pojęcia jak się zabrać za wyznaczenie
równania tej prostej, nie bardzo rozumiem ten warunek na prostopadłość..
24 wrz 21:33
krystek: Napisz ją w postaci kierunkowej
y=ax+b i a jest współczynnikiem kierunkowym
24 wrz 21:35
krystek: | | 1 | |
np. y=2x+7 i y=− |
| x+7 sa prostopadłe ponieważ a1*a2=−1 |
| | 2 | |
24 wrz 21:36
Iza: A skąd mam wziąć a1 i a2?
24 wrz 21:52
Mateusz:
z postaci kierunkowej prosta ma rownanie postaci kierunkowej: y=ax+b xresztą co krystek
napisała powyzej
24 wrz 21:54
krystek: Napisz równanie prostek przechoszącej przez punkty A i B jakie otrzymałaś
24 wrz 21:59
Iza: y=1/2x + 3
24 wrz 22:10
krystek: To prostopadła y=−2x+b i wylicz b podstawiąjąs współ. środka
24 wrz 22:13