prawdopodobieńswo
jola: Do pustego tramwaju złożonego z trzech wagonów wsiada sześciu pasażerów przy czym każdy wybiera
losowo wagon. Oblicz prawdopodobieństwo, że; a) do każdego wagonu wsiądzie 2 pasażerów b) do
trzeciego wagonu wsiądzie 3 pasażerów
3 sty 21:44
jola: pomocy
3 sty 21:59
jola: :(
3 sty 22:08
jola: jutro mam sprawdzian

3 sty 22:19
Eta:
6 osób → 3 wagony
to
|Ω|= 3
6
| | | |
a) po pierwsze wybieramy te 2 osoby z 6 na | = .... = 15 sposobów
|
| | |
i mogą wsiąść do jednego z trzech wagonów
czyli mamy dla tej pary: 15*3= 45 możliwości
| | | |
po drugie z pozostałych 4 osób znów wybieramy 2 osoby na | = 6 sposobów
|
| | |
i mogą wśiąść już tylko do jednego z 2 wagonów
czyli mamy : 6*2= 12 możliwości
ostatnia para 2 osób już nie ma wyjścia, musi wsiąść do jednego z pozostałych wagonów
czyli 1 możliwość
z reguły mnożenia mamy: |A|= 45*12*1
| | 45*12 | |
P(A) = |
| = ...... dokończ rachunki
|
| | 36 | |
b) skoro do trzeciego ustalonego wagonu mają wsiąść 3 osoby
to wybieramy te 3 osoby z 6 osób
| | | |
na; | = 20 sposobów i wsiadają do trzeciego wagonu
|
| | |
pozostałe 3 osoby mogą już wsiąść dowolnie do pozostałych dwu wagonów
na; 2
3 −−− sposobów
|B|= 20*2
3
3 sty 22:52
Baryła lo3: Podpunkt a) zrobiłes zle, powinno byc 15 * 6 * 1 przez omege niepotrzebnie mnozyles razy 3 i 2.
W odpowiedziach jest 10/81 czyli 90/729
24 wrz 18:48