;)
Mika ;): przekątna prostokąta o długości 12 dzieli jego kat w stosunku 2:3. oblicz pole i obwód
24 wrz 19:49
magda: przekątna prostokąta o długości 12 dzieli jego kat w stosunku 2:3. oblicz pole i obwód
22 wrz 11:54
Janek191:
2α + 3α = 90
o ⇒ 5 α = 90
o ⇒ α = 18
o
β = 2α = 36
o
p = 12
a , b − długości boków prostokąta
Mamy
b = 12*sin 36
o
−−−−−−−−−−−−−−
a = 12* cos 36
o
−−−−−−−−−−−−−−
zatem
P = a*b = 12*cos 36
o * 12 *sin 36
o = 72*2 sin 36
o*cos 36
o = 72*sin 72
o
============================================================
Obwód
L = 2a + 2b = 24 cos 36
o + 24 sin 36
o = 24*( cos 36
o + sin 36
o)
======================================================
22 wrz 17:01