funkcja
adaś:
Funkcja g, której dziedziną D jest zbiór liczb całkowitych dodatnich, każdej liczbie n \in D
przyporządkowuje resztę z dzielenia liczby n przez 5. Zbiorem wartości funkcji g jest zbiór:
a) A = {1,2,3,4} b) A= {1,2,3,4,5} c) A ={0,1,2,3,4} d) A = {0,1,2,3,4,5}
Proszę o wytłumaczenie , bo w ogóle nie wiem co i jak zacząć
23 wrz 14:41
Buuu:
1:5 = 0r1
2:5 = 0r2
3:5 = 0r3
4:5 = 0r4
5:5 = 1r0
6:5 = 1r1
7:5 = 1r2
8:5 = 1r3
9:5 = 1r4
10:5 = 2r0
11:5 = 2r1
...
r ∊ {0,1,2,3,4}
23 wrz 15:45
adaś:
nie rozumiem dlaczego 1:5 = 0r1 , dzieląc przecież nie ma tam żadnej reszty
23 wrz 19:03
Krzysiek : Adas zobacz jak wyglada twierdzienie o reszcie z dzielenia . Ale to albo notatki albo zobaczysz
na google . Ale tak dla przypomnienia rozpatrujeny to twierdzenie dla liczb calkowitych .
Teraz zobacz wezmy np 1i ma byc podzielone przez 5 czyli 1/5 . Kolega ju ci wypisal duzo
liczb podzielonych przez 5 . Teraz nasz przyklad 1:5=0 i reszty 1 dlaczego bo 1=0*5+1⇒1=0+1
2:5=0i reszty 2 bo 2=0*5+2 ⇒2=0+2 Ale wezmy np 16;5=3calosci i reszty1 bo 16=3*5+1 wezmy np 5
to 5:5=1 i reszty 0 bo 5=1*5+0WEz sobie inne wieksze i mniejsze liczby i dziel przez 5 i
zobaczysz ze reszta z dzielenia nie przekracza 5 (o tym mowi nam tez to twierdzene ze reszta z
dzielenia nie przekracza dzielnika ).
Prosze poczytac tez rowniez o tym jak wyglada reszta z dzielenia liczb ujemnych i zrobic pare
przykladow .
23 wrz 23:11
adaś:
Dziękuje !
24 wrz 18:32