Planimetria, trapez, okrąg trójkąty
Qba101:

W trapez o polu 168 i ramionach 13 i 15 można wpisać okrąg. Przekątne dzielą ten trapez na
cztery trójkąty. Oblicz pole każdego z nich.
No i tak:
Wiemy że można wpisać w niego okrąg więc twierdzenie:
a+b=28
Pole=28*2r/2=28r
168=28r
r=6
2r=12
liczymy x i y z pitagorasa:
Trójkąt ADE y=5
Trójkąt BFC x=9
Stąd liczymy a i b bo:
b+14=a
a+b=28
stąd a=21
b=7
No i mając te dane liczę przekątne:
Trójkąt DEB |DB|=20
Trójkąt AFC |AC|=12
√2
Tu pojawia się problem, niby mam tyle danych moge sobie obliczyć ACD, BCD, ADB, ACB ale z
żadnego odejmowania pól nie jestem w stanie wyliczyć pojedyńczych trójkątów.
Przypomnę, że chodzi o ASB, DSC, ASD i BSC
Pozdrawiam.
21 kwi 19:22
zajączek:
Dalej z Twoich obliczeń mamy:
2r= h= 12, a=21, b= 7
| a | |
ΔABS ~ Δ CDS w skali: k= |
| = 3
|
| b | |
| 3 | |
zatem dla ΔABS h1= |
| *h= 9
|
| 4 | |
| a*h1 | |
P ΔABS= |
| =..........
|
| 2 | |
Pola trójkątów ASD i BSC są równe:
PΔASD= PΔBSC= PΔABD − PΔABS =..........
i teraz powodzenia w rachunkach
21 kwi 20:04
Qba101: Spoko dzięki a podobieństwo ABS do CDS to bkb? kkk? Bo wiedziałem że są podobne, ale nie
umiałem udowodnić

.
21 kwi 20:06
Atola: podobieństwo jest kkk
21 kwi 20:07
Atola: kąty BAC i ACD są naprzemianległe
BDC i ABC też naprzemianległe
i ASB DSC są wierzcholkowe
21 kwi 20:09
zajączek:
21 kwi 20:11
tomek: nie rozumiem dlaczego 3/4 h

moze mi ktos to powiedzieć? wystepuje to na poczatku obliczen
zajaczka
24 wrz 18:41
Bosswell: Z podobieństwa ΔABS ~ Δ CDS wynika, że przekątne w punkcie przecięcia dzielą się w stosunku
3:1.
|AS| = 3x i |SC| = x
Długość odcinka |AC| to 12
√2.
12
√2 = 4x
x = 3
√2
h1 = 9
14 lis 11:01
Eta:

Z warunku wpisania okręgu w trapez : a+b=28
P(trapezu) =14*h= 168 ⇒ h=12
Z tw. Pitagorasa w ΔAED i DEF ⇒ |AE|=5 i |EF|=9 to b=7 więc a= 21
| a | |
ΔABS i ΔDCS są podobne w skali k= |
| =3 |
| b | |
i jest taki ładny wzorek :
P=(k+1)2*P2 ⇒ P
2=P(DSC)=10,5
P
3=P(ASD)=P(BSC)=
k*P2= 31,5
P
1=P(ABS)=
k2*P2= 94,5
Odp : 94,5 ; 31.5; 31,5; 10,5;
♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣
14 lis 13:47
juls: skąd bierze się to P
2
18 lut 12:10
juls: jednak wszystko mi się zgadza
18 lut 12:13