Wielomiany,reszty
Skirla: Dla jakiego p reszta z dzielenia wielomianu w(x)= 2x
3 −px
2 +x +1 przez dwumian q(x) = x+2
Nie umiem tego zrobić, jak by ktoś mógł pomóc :<
24 wrz 18:39
Skirla: nikt nie potrafi?
24 wrz 18:48
Maslanek: Ile jest równe sin(13/6 π)?
24 wrz 18:49
Skirla: no to to mam ale co teraz? mam po prostu podstawić za x to −1/2 i wyliczyć?
24 wrz 18:51
Maslanek: mhm.
24 wrz 18:54
Maslanek: Tzn. nie...
W(x)=...
24 wrz 18:55
24 wrz 18:56
Skirla: | | 2 | | 1 | | 1 | |
no ale to mi wychodzi |
| − p |
| − |
| +1 = 0 |
| | 8 | | 4 | | 2 | |
| | 3 | |
i to mi nie wyjdzie wynik a wynik to p= −4 |
| |
| | 8 | |
24 wrz 18:57
Skirla: ale urwał ciesze się że wiesz jaki jest wynik, ja też wiem ale nie wiem jak do niego dojść więc
jak byś mógł mi rozjaśnić
24 wrz 18:58
Maslanek: Pod x podstawiasz −2.
Trochę obserwacji, geniuszu
24 wrz 18:59
Skirla: | | 15 | |
w tym wypadku "geniuszu" z liczenia wychodzi mi p = |
| a to nie jest prawidłowa odpowiedź |
| | 4 | |
−.−
24 wrz 19:03
Mila: | | 1 | | 1 | |
w(−2)=2*(−8)−p*4−2+1= |
| [sin390=sin30= |
| ] |
| | 2 | | 2 | |
24 wrz 19:04
Skirla: a to ma równać się tne sin a ja przyrownywałam do 0. ok nie ważne..
24 wrz 19:06
Maslanek:
| | 1 | |
Akurat sin(13/6 π)=sin(2π+π/6)=sin(π/6= |
| . |
| | 2 | |
| | 1 | |
Uroiło mi się, że sin(13/6 π)=−sin(π/6)=− |
| . |
| | 2 | |
Co by nie było − i tak mam rację
24 wrz 19:07
ale urwał: dokładni
24 wrz 19:08