wlącz czynniki pod znak pierwiastka
jolka: włącz czynnik pod znak pierwiastka 2√3 ;33√2
18 gru 16:39
Ivan: 2√3 = √22*3 = √4*3 =
√12
33√2 = 3√33*2 = 3√27*2 =
3√54
18 gru 16:45
mis: 10√2
18 sty 16:01
patka: włącz czynnik pod pierwiastek:
a) 2√3=
b) 5√2=
c) 23√2=
d) 33√10=
e) 24√3=
f) 5√6=
24 wrz 19:42
Mika ;): a)√12
b)√50
c)3√16
d)3√270
e)4√48
f)√150
24 wrz 20:01
marta : √4*3=
√25*2=
3√8*2= i tak dalej
24 wrz 20:07
lola96: 2√31
3 sty 16:53
lol: βγΔ∫→⇔πγ≠≈πδβα
9 sty 16:47
oliwia: 2∜3
21 paź 16:43
dominika1709: 2√3=
14 kwi 11:19
Draghan: Przy włączaniu czynnika pod pierwiastek, patrzymy na stopień pierwiastka, a następnie
podnosimy ten czynnik do takiej samej potęgi, jaki jest ów stopień.
Dla 2√3 − stopień drugi pierwiastka, więc podnosimy 2 do drugiej potęgi i
"wciągamy" pod pierwiastek
2√3 = √22 * 3 = √4*3 = √12
Dla 23√3 − stopień trzeci pierwiastka, więc podnosimy 2 do trzeciej potęgi i
"wciągamy" pod pierwiastek
23√3 = 3√23 * 3 = 3√8*3 = 3√24
14 kwi 11:31
sowa: 3√20 −1/3√45−5√180
3 wrz 18:07
x&y:
.....=6√5−√5−30√5=.....
3 wrz 18:13