log_7(x-2)-log_7(x+2)=1-log_7(2x-7)
ziomek: log7(x−2)−log7(x+2)=1−log7(2x−7)
pomocy!
24 wrz 19:43
Aga1.: Wyznacz dziedzinę
i
zauważ,że1=log77
Równanie Twoje można zapisać tak
log7(x−2)+log7(2x−7)=log77+log7(x+2)
dalej sobie poradzisz?
24 wrz 19:47
Ajtek:
Krok pierwszy dziedzina.
24 wrz 19:47
ziomek: log7(x−2)−log7(x+2)=1−log7(2x−7)
logx−2x−7=log77−log7(2x−7)
x−2x+2=72x−7
i co dalej?
24 wrz 19:50
ziomek: tak wiem wiem, dziedzina to pikuś, chodzi mi o to jak rozwiązać dalej
24 wrz 19:50
Ajtek:
Możysz na krzyż i po zawodach

.
24 wrz 19:52
A: zał:
x−2>0
x+2>0
2x−7>0
x>3.5
log
7(x−2)− log
7(x+2)+log
7(2x−7)=1
log
7 a=1
7
1=a
a=7
| | (x−2)(2x−7) | |
i wystarczy znalezc rozwiazania rownania |
| =7 ,ktore spelniaja zalozenie : |
| | x+2 | |
x>3.5
24 wrz 19:54