fizyka - potencjał kulek
klaudia17: 1. Kulkę A o r1=6cm naelektryzowano do potencjału V1=3000V, a kulkę B o promieniu r2=4cm do
potencjału V2=5000V. Oblicz potencjał kulek po połączeniu ich długim cienkim drutem.
2. Kulę o promieniu r=20cm i potencjale 3000V zetknięto z drugą nienaelektryzowaną wskutek
czego potencjał zmniejszył się do 2000V. Oblicz promień drugiej kulki.
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.
11 mar 17:54
klaudia17: ponawiam
szczególnie pierwsze, bo z drugim już sobie poradziłam
11 mar 18:55
Mateusz: | | kq | |
potencjał kuli to wzor v = |
| odczytany np z tablic
|
| | r | |
| | kq1 | | kq2 | |
przed połączeniem kulek ich potencjały wynoszą V1 = |
| i V2 = |
|
|
| | r1 | | r2 | |
Po połączeniu kulek będzie jeden nowy stały potencjał.
Ładunek tak się poprzenosi aby ten potencjał osiągnąć
Ładunku nie ubędzie ani przybędzie w całości więc q
1+q
2=q
dalej sobie poradzisz
11 mar 19:24
WDWQ: Δ∊←∞∫Ω
24 wrz 15:36