jak ułozyć równanie
Aga: na statku zgromadzono zapas wody pitnej dla 8 osób na okres 15 dni.
na ile dni wystarczy wody,jeżeli na statku zwiększymy liczbę o:
a/ 2 osoby
b/4 osoby
c/12 osób?
24 wrz 12:50
Patronus: czyli zgromadzony zapas starcza dla jednej osoby na 8*15 = 120 dni
jeśli osób będzie 10 to starczy na 120/10 = 12 dni
jeśli osób będzie 12 to starczy na 10 dni
a jeśli 20 to zapas będzie na 6 dni
24 wrz 13:15
Aga: ja też tak rozumowałam ale jak to wyrazić równaniem? ==== ale dziękuję
24 wrz 13:51
Patronus: Funkcja która określa ile dni przeżyje x osób to:
dla x = 8
24 wrz 14:02
pigor: ... masz tu do czynienia z wielkościami odwrotnie proporcjonalnymi
i liczba osób * liczba dni = const., a ta wielkość const. to 8*15=
120, no
to niech
x=? − szukana liczba dni o których mowa w treści zadania,
wtedy
a/ (8+2) x= 120 ⇔ 10x=120 ⇔
x=12 dni ;
b/ (8+4) x= 120 ⇔ 12x=120 ⇔
x=10 dni ;
c/ (8+12)x=120 ⇔ 20x=120 ⇔
x= 6 dni . ...
24 wrz 15:11
Aga: bardzo, bardzo dziękuję za pomoc
24 wrz 18:10