rozkład na czynniki
mickey: heej czemu jak jest wzór a4+b4=(a2+b2)2−2a2b2 to z x4+9
=(x2+3)2−2x2*3=(x2+3)2−(√6x)2 a nie (x2+32)2−2x2*32 tak jak jest we wzorze ?
24 wrz 19:40
Aga1.: b4=9⇒b2=3
24 wrz 19:43
pigor: ..., nie wiem o co tu chodzi , ale ja olewam pamiętanie wzoru na a
4+b
4
i rozkładam z podstawowych wzorów skróconego mnożenia np.tak :
x4+9= (x
2)
2+3
2= (x
2)
2+2x
2*3+3
2 −2*3x
2= (x
2+3)
2−6x
2=
= (x
2+3)
2−(
√6x)
2= (x
2+3−
√6x) (x
2+3+
√6x)=
(x2−√6x+3) (x2+√6x+3) . ...
24 wrz 19:55
mickey: nie wiem nadal nie czaje skad ten pierwiastek sie wzial
24 wrz 20:29
ZKS:
6x2 = (√6x)2
24 wrz 20:55
mickey: a to co napisałem wyżej ? chodzi mi o kwadrat w nawiasie przy 3 (x2+32)2 . przecież jest
wzór (a2+b2)2 a wszyscy piszą bez kwadratu przy 3 ..
24 wrz 21:03
ICSP: b
4 = 9 czyli b
2 = 3

i teraz podstaw to sobie do tego wzoru
24 wrz 21:07
b.: Aga1 już Ci pisała,
zobacz dokładnie na wzór, w nawiasie we wzorze masz a2+b2,
a potem masz x2+3 −− stąd wniosek, że b2=3 (czyli b=√3)
jak chcesz żeby było dokładnie jak we wzorze, to można napisać tak:
x4 + 9 = x4 + (√3)4 = (x2+√32)2 − 2x2 √32
24 wrz 21:08
mickey: Ok dzieki
24 wrz 21:08
mickey: dzięki juz zrozumialem co nie co
24 wrz 21:10
donald: x4+9
17 gru 18:22
donald: ok juz mam, nie widzialam u góry
17 gru 18:23