ostrosłupy
bas890: 1.W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawedź boczna ma dł 20 i jest nachylona do podstawy pod
kątem α, takim ,ze tgα=1.Oblicz objętość ostrosłupa.
2.W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym dłuższa przekątna podstawy jest równa 6 a kąt miedzy
krawedzia boczną a podstawą ma miarę 60 stopni.Oblicz objętość bryły.
3.W ostrosłupie prawidlowym trójkątnym krawędż podstawy ma długość 4√3 a krawedz boczna ma
5cm.Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa
4.Dany jest ostrosłup prawidlowy trójkątny którego krawedz podstawy ma dł.10 a kąt nachylenia
krawedzi bocznej do płaszczyzny podstawy ma miare 30 st. Oblicz objętosć i pole powierzchni
całkowitej.
5. Pole powierzchni całkowitej prawidlowego ostrosłupa trójkątnego jest rowne 45√3 a pole jego
powierzchni bocznej 36√3.Oblicz objętosć
Bardzo prosze o pomoc w tych zadaniach to bardzo wazne
30 gru 19:34
Krzych: Dziewczyno, ile Ty masz tych ostrosłupów? Poczekaj moment, bo zadania są proste, ale ciężko się
je przepisuje.
30 gru 19:45
Krzych:

Zadanie 1
Przede wszystkim należy tu wiedzieć, że w ostrosłupie prawidłowym podstawa jest wielokątem
foremnym, a spodek wysokości tego ostrosłupa leży w punkcie będącym środkiem okręgu opisanego
na podstawie, który jest zarazem środkiem okręgu wpisanego w podstawę.
Z treści wiemy, że tgα=1 zatem oczywistym chyba jest, że
α=45 stopni
Następnie możemy obliczyć wysokość naszego ostrosłupa czyli odcinek
|RS| korzystając z
zależności między bokami w trójkącie o kątach 45, 90, 45 stopni:
|RS|=10√2
oraz:
|PS|=|RS|
|PS|=10√2
Teraz do policzenia objętości tego ostrosłupa potrzebujemy już tylko pola podstawy. Watro
zauważyć, że środek okręgu opisanego na trójkącie równobocznym (czyli spodek wysokości
ostrosłupa
S) leży na przecięciu się wysokości tego trójkąta, oraz że ten punkt
przecięcia dzieli te wysokości w stosunku 2:1 Oznaczę teraz wysokość trójkąta równobocznego
będącego podstawą tego ostrosłupa jako
h co pozwoli mi napisać następujące równanie:
h=15√2
Teraz oznaczę bok trójkąta równobocznego będącego podstawą ostrosłupa jako
a i korzystając
ze znajomości wzoru na wysokość w trójkącie równobocznym napiszę równanie:
30
√2=a
√3
a=10√6
Teraz korzystając ze wzoru na pole trójkąta równobocznego policzę pole podstawy:
Pp=150√3
Na koniec liczymy szukaną objętość korzystając ze znajomości wzoru na objętość ostrosłupa
V=
13P
p*H
V=
13P
p*|RS|
V=
13*150
√3*10
√2
V=500√6
30 gru 20:19
Krzych:

Przy rozwiązywaniu tego zadania należy pamiętać, że podstawa ostrosłupa prawidłowego
sześciokątnego jest sześciokątem foremnym, zatem składa się z sześciu przystających trójkątów
równobocznych.
Z treści zadania mamy:
2a=6 zatem
a=3
Z zależności między bokami w trójkącie o kątach 30, 60, 90 stopni mamy:
H=a
√3
H=3√3
Dzięki znajomości wzoru na pole trójkąta równobocznego wiemy, że:
Jak znamy wzór na objętość ostrosłupa to możemy policzyć, że:
V=
13*P
p*H
V=40
12
30 gru 20:35
bas890: Oj jeszcze ich tu troche mam

dlatego dodaje je stopniowo
30 gru 20:54
Krzych:

W tym zadaniu musimy pamiętać, że w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym podstawa jest trójkątem
równobocznym zaś pole powierzchni bocznej składa się z trzech trójkątów równoramiennych.
Z treści zadania wiemy, że:
a=4√3 b=5
Na początek policzę pole podstawy korzystając ze wzoru na pole trójkąta równobocznego:
P
p={48
√3}{4}
Pp=12√3
Do policzenia pola powierzchni bocznej wykorzystam wzór Herona:
P
b=3
√(a+b+b)(a+b−b)(a−b+b)(−a+b+b)
P
b=3
√(a+2b)*a*a*(2b−a)
P
b=3
√a2(2b+a)(2b−a)
P
b=3
√a2(4b2−a2)
P
b=3
√4a2b2−a4
P
b=3
√4*(4√3)2*52−(4√3)4
P
b=3
√2496
P
b=3*8
√39
Pb=24√39
Korzystając z tego, że mamy już pole podstawy oraz pole powierzchni bocznej szybko policzymy
pole powierzchni całkowitej:
P
c=P
p+P
b
P
c=12
√3+24
√39
Pc=12√3(1+2√13)
Teraz znajdę wysokość trójkąta równobocznego będącego podstawą ostrosłupa:
h=6 więc
23h=4
Teraz korzystając z wniosku z twierdzenia Pitagorasa policzę wysokość ostrosłupa:
H=
√b2−(23h)2
H=
√52−42
H=
√9
H=3
Na koniec, gdy dysponuję już polem podstawy i wysokością ostrosłupa policzę jego objętość:
V=
13*P
p*H
V=
13*12
√3*3
V=12√3
30 gru 21:15
Krzych: A tak btw jakby się okazało, że coś źle rozwiązałem to daj znać − człowiek najlepiej uczy się
na własnych błędach. Dobra, teraz robię sobie godzinkę przerwy i wracam do Twoich ostrosłupów.
30 gru 21:18
bas890: Naprawde Ci dziekuję

aa czy jak bede miala jakies problemy z ostrosłupami to moge na Ciebie
jeszcze liczyc
30 gru 22:25
Krzych:

Pamiętamy tu, że w ostrsłupie prawidłowym trójkątnym podstawa to trójkąt równoboczny, zaś
ściany boczne to trójkąty równaramienne. Długość krawędzi podstawy oznaczę jako
a zaś
długość krawędzi bocznej jako
b.
Z treści zadania wiemy, że:
a=10
Obliczenia zaczniemy od policzenia wysokości trójkąta będącego podstawą naszego ostrosłupa:
Teraz wykorzystując zależności między bokami w trójkącie o kątach 30, 60, 90 stopni mamy:
oraz:
b=2H
Teraz ze wzoru na pole trójkąta równobocznego policzymy pole podstawy potrzebne zarówno do
policzenia powierzchni całkowitej jak i do objętości:
Pp=25√3
Teraz policzymy objętość:
V=
13P
p*H
V=
13*25
√3*
103
Teraz korzystając z wniosku z twierdzenia Pitagorasa policzę wysokość ściany bocznej potrzebną
do policzenia pola powierzchni bocznej:
g=
√b2−(a2)2
g=
√(203)2−52
Teraz korzystając z najprostszego wzoru na pole trójkąta policzę pole powierzchni bocznej
naszego ostrosłupa:
Pb=25√3
Na koniec policzymy pole powierzchni całkowitej ostrosłupa:
P
c=P
p+P
b
P
c=25
√3+25
√3
Pc=50√3
30 gru 23:20
Krzych: Teraz zauważyłem, że wkradł mi się mały błąd w zadaniu trzecim. Tam gdzie wykorzystywałem wzór
Herona ten cały długi pierwiastek powinien być podzielony przez cztery, więc Pb=6√39,
a nie 24√39, a co za tym idzie Pc=6√3(2+√13), a nie 12√3(1+2√13)
31 gru 12:04
Krzych:

W zadaniu piątym jak zwykle pamiętamy, że podstawą ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest
trójkąt równoboczny, zaś ściany boczne to przystające trójkąty równoramienne.
Z teści zadania wiemy, że:
Pc=45√3
oraz:
Pb=36√3
Na początek w prosty sposób policzymy pole podstawy tego ostrosłupa:
P
p=P
c−P
b
P
p=45
√3−36
√3
Pp=9√3
Teraz wykorzystując znajomość wzoru na pole trójkąta równobocznego policzymy długość krawędzi
podstawy:
a
2=36
a=6
Teraz korzystając ze wzoru na wysokość trójkąta równobocznego policzymy wysokość trójkąta
stanowiącego podstawę ostrosłupa, która będzie mi później potrzebna do policzenia wysokości
ostrosłupa:
h=3√3
zatem
13h=
√3
Teraz policzymy pole jednej ściany bocznej:
Ps=12√3
Teraz korzystając z najprostszego wzoru na pole trójkąta policzymy wysokość ściany bocznej
potrzebną do policzenia wysokości ostrosłupa:
P
s={ag}{2}
g={2P
s}{a}
g={2*12
√3}{6}
g=4√3
Teraz korzystając z wniosku z twierdzenia Pitagorasa policzymy wysokośc ostrosłupa:
H=
√g2−(13h)2
H=
√(4√3)2−(√3)2
H=
√48−3
H=
√45
H=3√5
Na koniec wykorzystując wzór na objętość ostrosłupa policzymy szukaną w zadaniu objętość:
V=
13*P
p*H
V=
13*9
√3*3
√5
V=9√15
31 gru 13:04
Krzych: No myślę, że na podstawie tych ośmiu zadań, które rozwiązałem i opisałem to z resztą powinnaś
już sobie sama poradzić
31 gru 13:05
ewaaaaa.: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość ma dł 12cm , a krawędzie boczne są nachylone do
płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni . oblicz długość krawędzi ostrosłupa .
proszę o pomoc .
24 wrz 16:12
Eta:
Nie wcinaj się w stare posty ....... napisz swój nowy
24 wrz 16:14
nicky:
Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o wszystkich krawędziach równych 12. Oblicz wysokość
tego ostrosłupa.
28 lut 22:00
22041993: Ostrosłup prawidłowy trójkątny jego krawedz boczna wynosi 20 i nachylona jest do powierzchni
podstawy pod katem 30 stopni. oblicz objetosc ostrosłupa
17 kwi 17:13