rozłóż wielomian na czynniki
jjacob: mam problem z pewnym wielomianem . mam go rozłożyć na czynniki wzorem a4+b4. Próbowałem i nie
wychodziła mi końcówka...
x 4 +9 =
x4+94+2(x2*92)−2(x2*92)=(x2+92)2−2(x2*9)=[(x2+92)2−(√18x)2=
(x2+92−18x)(x2+92+18x) no i zły wynik jest nie wiem czemu mi tak wyszło ..pewnie jak
zwykle błąd tkwi w szczegółach ale zdaje sie że wszystko sprawdzałem ... ma wyjść z √6 ale
nie wiem jakim cudem
24 wrz 18:52
Eta:
x4+y4= (x2+y2)2−2x2*y2
(x2+3)2−2x2*3=(x2+3)2−(√6x)2= (x2+3)2− √6x= (x2+3+√6x)(x2+3−√6x)
24 wrz 18:58
Eta:
Sorry

Ten trzeci zapis po znaku "=" jest zbyteczny( zapisałam go wcześniej
24 wrz 19:01
Tad:
− po pierwsze
x
4+9 ... czy x
4+9
4 
?
− po drugie (x
2+9
2)
2−(
√18x)
2=(x
2+9
2−
√18b) ....
24 wrz 19:03
jjacob: aaahaa a ja myślałem że 9
2 .. Dzięki bardzo
24 wrz 19:06
jjacob: x4+9 tylko we wzorze później było że a4+b4 i tak podstawilem ale zapomnialem że 3 zamiast 9
..
24 wrz 19:07