?
Jakub: Rozwiąż nierówność kwadratową
−x2+4x−3≥0
Proszę o pełne rozwiązanie gdyż chce sprawdzić z moimi obliczeniami pozdrawiam
21 cze 14:44
Grzegorz: delta = 4
pierwiatek z delty = 2
x1 = 3, x2 =1
x należy <1,3>
21 cze 14:48
Eta:
Można bez delty

−x
2+4x−3≥0 /: (−1)
x
2−4x+3≤0
x
2−x−3x+3≤0
x(x−1)−3(x−1)≤0
(x−1)(x−3)≤0
x€ < 1,3>
21 cze 14:55
Jakub: a x1 i x2 też należy rozwiązać?
21 cze 15:01
Eta:

No to już chyba widzisz miejsca zerowe:
(x−1)(x−3) ≤0 x
1=1 x
2=3 i parabola ramionami do góry
21 cze 15:04
Grzegorz: Eta chyba ramiona w dół bo a <0
21 cze 15:08
Jakub: dziękuję też tak obliczyłem x1 x2 wyszło tak samo dziękuję
21 cze 15:10
Eta:
U mnie do góry, bo mnożyłam prze (−1) i zwrot nierówności
≤ 0
21 cze 15:11
Jakub: ja mam ramiona w dół
21 cze 15:11
Eta:
"Kto pyta nie błądzi"
21 cze 15:12
Grzegorz: Ok. Tak tez mozna
21 cze 15:13
Eta:
Jeżeli masz taką nierówność : −x2 +4x−3 ≥0 ( to ramiona w dół
A ja zmieniłam na taką : x2−4x+3 ≤0 ( to ramiona w górę
21 cze 15:14
Eta:
Ostatnie wyjaśnienie adresuję do właściciela postu
21 cze 15:15
Jakub: czyli tak dzielimy przez (−1) i wtedy równanie się zmienia na ≤ 0 i dlatego parabola jest w
górę
21 cze 15:42
konrad: ramiona idą w górę bo się zmienia 'a'
21 cze 15:43
Jakub: ślicznie wszystkim dziękuję
21 cze 15:50
ola: x2 ≤8
24 wrz 17:49