Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne rozwiązania?
mateo: Dla jakich wartości parametru m równanie |x2−4|=m2+1 ma dwa różne rozwiązania?
23 wrz 20:15
Eta:

f(x)= |x
2−4| g(m)= m
2+1 ,m
2+1 >0
dla g(m) >4 są dwa różne rozwiązania
m
2+1>4 ⇒ m
2−3>0 ⇒ (m+
√3)(m−
√3)>0 ⇒ m€ ..........
23 wrz 20:47
PW: Albo bez interpretacji geometrycznej:
|x2−4|=m2+1 ⇔
x2−4=m2+1 ∨ x2−4 = −m2−1 ⇔
x2=m2+5 ∨ x2 = −m2+3.
Mamy do czynienia z alternatywą dwóch równań, z których pierwsze ma dwa rozwiązania dla każdej
m.
Należy więc tak dobrać m, aby więcej rozwiązań nie było, to znaczy żeby drugie równanie nie
miało rozwiązań, a tak będzie, gdy prawa strona będzie ujemna:
−m2+3 <0 ⇔ (√3−m)(√3+m)<0.
Trudne w tego typu zadaniach jest pozbycie się nawyku rozwiązywania równań − mamy nie
rozwiązywać, ale badać, kiedy są dwa rozwiązania (okazuje się to być "psychologicznie
trudne").
24 wrz 01:04
Trevor2488: Dla jakich wartosci parametru m rownanie 4m2x−1=2m+x ma dokladnie jedno rozwiazanie
spelniajace warunek |x|>x
5 paź 18:28
Omikron: 1) Przenieś wszystko na lewą stronę.
2) Oblicz m dla których Δ=0
3) Każdą wartość podstaw osobno do równania, oblicz miejsce zerowe. Sprawdź dla jakich m
spełnia warunek.
5 paź 18:31
Trevor2488: Wlasnie problem jest z tym co mam podstawic pod Δ
5 paź 18:38
Omikron: Współczynniki przy x
5 paź 18:40
Omikron: A nie, przepraszam bardzo za wprowadzenie w błąd. Kwadrat jest przy m, a nie x, więc to nie
jest funkcja kwadratowa.
5 paź 18:41
Omikron: (4m
2−1)x=2m+1
(2m−1)(2m+1)x=2m+1
| | 1 | | 1 | |
Równanie ma 1 rozwiązanie ⇔ m≠ |
| i m≠− |
| |
| | 2 | | 2 | |
Wtedy
Teraz warunek |x|>x
Podstaw i rozwiąż nierówność.
5 paź 18:43
Trevor2488: Królu zloty dziekuje bardzo
5 paź 18:46
Omikron: Proszę
5 paź 18:48