porównaj liczby
zodiak: Która liczba jest większa?
a) 260 czy 1018
b) 1/1989(1+1/2+1/3+...+1/1989) czy 1/1990(1+1/2+1/3+...+1/1990)
Zapewne jest jakiś sprytny sposób na obliczenie tego, tylko mimo wysiłku swych szarych komórek
nie mogę na niego wpaść. Z góry dzięki za odpowiedź: )
24 wrz 16:14
ICSP: założę że obie liczby są równe. Mam wtedy że :
(210)6 = (103)6
210 = 103
1024 = 1000
sprzeczność. Dodatkowo wiem ze 260 > 1018
24 wrz 16:16
Eta:
a) (210)6= 10246 (103)6= 10006
daj odpowiedź
24 wrz 16:18
zodiak: Niestety nie mam odpowiedzi, bo zadania były dyktowane.
Ktoś ma jakiś pomysł do podpunktu b)?
24 wrz 16:31
asdf: Ale Eta nie chce odpowiedzi, tylko żebyś ty wywnioskowała już odpowiedź
24 wrz 16:34
pigor: ... a czy ten podpunkt b)
wygląda tak : 1)
11989 * (1+
12+
13+ ... +
11989) ,
| | 1 | |
a może tak : 2) |
| , . ...  |
| | 1989(1+12+13+ ... + 11989) | |
24 wrz 16:38
pigor: jak wskażesz 1) czy 2) wtedy będę wiedział jak wygląda druga liczba (wyrażenie liczbowe) .
...
24 wrz 16:40
zodiak: Wersja number one
24 wrz 16:42
zodiak: Aaa, o to chodziło: ) Skoro 10246 >10006 to i 260 > 1018
24 wrz 16:52
Eta:
24 wrz 19:10