twierdzenie sinusów i cosinusów
Monika: Przekątna równoległoboku poprowadzona z wierzchołka kąta rozwartego ma długość 18cm i dzieli
ten kąt na kąty o miarach 45st. i 75st. Wyznacz długości boków równoległoboku
24 wrz 19:11
ale urwał: Przekątna równoległoboku poprowadzona z wierzchołka kąta rozwartego ma długość 18 cm i dzieli
ten kat na katy o miarach 45 oraz 75 stopni. Wyznacz długości boków równoległoboku.'
sin75o = sin(45o + 30o) = ...
sin(α + β) = sinαcosβ + sinβcosα
24 wrz 19:23
Eta:

1 ze sposobów :
|∡ADC|= 45
o+75
o= 120
o to |∡BAD|= 180
o−120
o= 60
o
Δ BED jest prostokątny i równoramienny to: 18=h
√2 ⇒ h= 9
√2
teraz
z ΔAED wyznacz "b" i "x"
a= x+h=....
24 wrz 19:32