,,
Masakra: <help>
Obwód prostokąta wynosi 112cm. Jeżeli krótszy bok zwiększymy o 4cm, a dłuższy zmniejszymy o
4cm, to otrzymamy kwadrat. Oblicz długość przekątnej wyjściowego prostokąta .
27 wrz 18:41
Kejt:
2a+2b=112
a+4=b−4
do rozwiązania ;>
27 wrz 18:42
Baykowsky: obw = 2a + 2b=112 a < b
a+4 = b−4 stad a = b−8
obw = 2b − 16 + 2b = 112
4b=128
b=32
a=24
a przekatna obliczasz z tw pitagorasa
27 wrz 18:46
Masakra:
2a + 2b=112
a+4 = b−4 /−b
2a+2b=112
a+4−b=−4 /*2
2a+2b=112
2a+8−2b=−8
4a+8=104 / −8
4a=96 / /4
a=24
24+4=b−4
28=28
a=24
b=32
24
2+32
2=d
2
576+1024=d
2
1600=d
2
d=800cm
2
27 wrz 18:54
Baykowsky: prawie dobrze z tym ze jezeli d2 = 1600 to d = 40
27 wrz 18:56
Baykowsky: iii d nie moze byc wielkoscia podana w cm
2 bo to nie pole powierzchni tylko dlugosc
27 wrz 18:57
Masakra: prawda. Dziękuje. Kurcze mój problem to z napisaniem 1 układu równań
27 wrz 19:00
Marysia. : napisz układ równań prostej przechodzącej przez punkt A = ( 2√2 , 4√2 ) , B = ( 1/5 , 1 − √2 )
24 wrz 15:31
Marysia. :
24 wrz 15:32