Obliczanie kąta alfa z sinusa funkcja trygonometryczna prosze o pomoc
nina: Kąt α jest ostry i sin 8/9
α = . Wtedy cosα jest równy?
PROSZE O POMOC nie wiem jak posługiwac sie tymi tablicami i co pokolei robic z tymi cosinusami
5 kwi 23:12
Jack: jesli pytanie jest o cosα, to skorzystaj z jedynki tryg., jeśli o α, to musisz niestety z
tablic
5 kwi 23:15
kalafiorowa:
ja tez mam zawsze z tym problem

ale jesli sinα=
89 to cosα mozesz obliczyc z jedynki
trygonometrycznej: sin
α+cos
2α=1
cos
2α=1−(
89)
2
cos
2α=1−
6481
cos
2α=
1781
5 kwi 23:17
paziówna:
z jedynki trygonometrycznej:
sin
2α + cos
2α = 1
| | √17 | | −√17 | |
cosα = |
| ∨ cosα = |
| odrzucasz ujemne rozwiązanie, bo α to kąt ostry, |
| | 9 | | 9 | |
czyli cosα > 0
5 kwi 23:18
Godzio:

można też z rysunku

(9x)
2 − (8x)
2 = y
2
81x
2 − 64x
2 = y
2
√17x = y
5 kwi 23:21
nina: wow dziękuje wam wszytko zaraz przeanalizuję

pierwszy raz w życiu spotkałam się z tak
sympatyczną i szybką rekacją i pomoca dzieki jesteście Wielcy
5 kwi 23:24
Gaga: sinα+(a*cosα)=b wyznacz α
24 wrz 13:33