trapezy
edek4: Odcinek łączący środki ramion trapezu ma długość 10cm a odcinek łączący środki przekątnych ma
długość 3cm. Oblicz długości podstaw trapezu.
16 lut 21:15
Eta:

z podobieństwa trójkątów: w skali k=2
IEMI=
12b i INEI=
12b
| | a−b | |
IMFI= 12a => IMNI= IMFI− INFI= 12a − 12b = |
|
|
| | 2 | |
| | 1 | | a−b | | 1 | | a−b +2b | | a+b | |
IEFI= |
| b+ |
| + |
| b = |
| = |
|
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
zatem:
Odcinek łączacy środki ramion −−−− to środkowa trapezu
| | a+b | |
jej długość to: IEFI= |
| = 10
|
| | 2 | |
więc a+b= 20
dł.odcinka łaczącego środki przekątnych to: IMNI
to a −b= 6
mamy układ równań:
a+b= 20
a −b= 6
−−−−−−−−−
2a = 26 =>
a=13 to
b= 7
16 lut 23:02
momo: Popełniłeś spory błąd, bo ma wyjść 12 i 8
15 gru 20:28
Eta: Raczej to ty popełniłeś błąd, ma wyjść 13 cm i 7 cm, wszystko elegancko zrobione, dzięki!
11 kwi 00:23
Marcin: Pamiętaj! Eta zawsze prawidłowo rozwiązuje zadania
11 kwi 00:31
Piotr:
ale ostatni post Ety to chyba sie ktos podszyl
11 kwi 00:32
Marcin: Trochę niefajnie, że można się bezproblemowo pod kogoś tutaj podszywać, nie?
11 kwi 00:34
Piotr:
to juz bylo. nie ma kolorku − to nie ta osoba, nick zarezerwowany.
bedzie 'czarny' Marcin to raczej nie Ty
11 kwi 00:36
Marcin: Właśnie czasem się tutaj taki czarny Marcin pojawia. Irytująca sprawa

Nick zarezerwowany?
hmm bardziej kolor
11 kwi 00:38
Piotr:
no masz − rezerwacja nicka gdy klikniesz Twoj nick. Ja bylem od poczatku logowania wiec nie
mialem problemu

kolorowego Piotra nie bedzie. no chyba, ze Trivial
11 kwi 00:40
Marcin: Klikniesz mój nick a w wyszukiwarce jest każdy Marcin
11 kwi 00:45
Piotr:
wiem

ale gdy pojawi sie czarny Marcin i spyta : jak rozwiazac x
2 −3x =0 ? To raczej nie Ty
11 kwi 00:49
Marcin: 
Może coś mi kiedyś odbije i zapomnę jak to rozwiązywać
11 kwi 00:51
Piotr:
za zdrowie
11 kwi 00:52
BoosterXS: Mógłby ktoś wyjaśnić z jakiej własności wynika, że jak połączymy środki przekątnych to odcinek
ten leży na odcinku łączącym środki ramion? Czy w dowolnym trapezie coś takiego zachodzi?
25 mar 13:08
wredulus_pospolitus:
To zachodzi w dowolnym trapezie a wynika z .... tw. Talesa tudzież jak wolisz z podobieństw
trójkątów
25 mar 13:10
25 mar 13:12
wredulus_pospolitus:

narysowałem 'wysokości' dla pokazania
fioletowej przekątnej ... analogicznie się robi dla
drugiej oraz dla ramion trapezu
25 mar 13:13