funkcaj kwadratowa z parametrem
Wiktor: Znajdz wszystkie wartości m, dla których funkcja f(x)=(m2−1)x2+2(m−1)x+2 przyjmuje
wartość dodatnią dla każdej liczby rzeczywistej x.
24 wrz 13:51
Wiktor: chodzi mi głownie o schemat rozwiązania, bo założenia powinny być takie
delta<0
a>0
24 wrz 13:52
Wiktor: chyba
24 wrz 13:53
Piotr:
mi sie tez tak zdaje

zbadaj jeszcze co bedzie dla postaci liniowej
24 wrz 13:56
Wiktor: po co?
24 wrz 14:03
Patronus: Bo może funkcja liniowa jaka z tego wychodzi jest stale równa 5 czyli dodtania dla każdego x
24 wrz 14:04
Piotr:
masz wyznaczyc wszystkie wartosci m.
dla a=0 , b tez sie zeruje i zostaje nam funkcja y=2, ktora chyba dla kazdego x jest dodatnia
nie ?
24 wrz 14:06
Piotr:
dokladnie dla m =1.
24 wrz 14:07
Wiktor: lub m=−1
24 wrz 14:09
Piotr:
to sprawdz co bedzie dla m = −1
24 wrz 14:10
Wiktor: f(x)=−4x+2
24 wrz 14:12
Wiktor: masz rację
24 wrz 14:13
Piotr:
no to chyba nie dla kazdego x wartosc funkcji jest dodatnia, prawda ?
a zobacz co bedzie dla m=1.
24 wrz 14:14
Wiktor: funkcja stała=2
24 wrz 14:14
Piotr:

czyli zawsze dodatnia
24 wrz 14:15
Wiktor: wracając do zadania proszę mi wytłumaczyć krok po kroku jak mam je zrobic.
Δ mi wyszła −4m2−8m−4
24 wrz 14:17
Wiktor: a z tego Δm=0
24 wrz 14:17
pigor: ...no to podsumowując : jeśli f(x)= ax2+bx+c , to tu
warunki zadania będą spełnione ⇔ (Δ<0 i a>0) lub (a=0 i b=0 i c>0) . ... :0
24 wrz 14:17
Wiktor: xm0=−1
24 wrz 14:18
Wiktor: dobrze?
24 wrz 14:20
Wiktor: musiałem w ogóle to liczyć?
24 wrz 14:24
Wiktor: ?
24 wrz 14:31
pigor: ... a więc dla danych zadania np. tak :
(a>0 i Δ<0 ) lub
(a=0 i b=0 i c>0) ⇔
⇔ (m
2−1>0 i 4(m−1)
2−4(m
2−1)*2<0) ∨ (m
2−1=0 i m−1=0 i
c=2 >0) ⇒
⇒ (|m|>1 i 4(m−1)(m−1−2m−2)<0) ∨ (|m|=1 i m=1) ⇔
⇔ [(m<−1 ∨ m>1) i (m−1)(−m−3)<0] ∨
m=1 ⇒ (m<−1 ∨ m>1) i −(m−1)(m+3)<0 ⇔
⇔ (m<−1 ∨ m>1) i (m<−3 ∨ m>1) ⇒ −3< m<−1 ∨ m>1 ∨ m=1 ⇔
−3< m<−1 ∨ m≥1 ⇔
⇔
m∊(−3;−1) U <1;+∞) − szukany zbiór wartości parametru m . ...
24 wrz 14:50