Potęgi
mind: Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć, jak to rozwiązać? Polecenie brzmi: dla jakiej liczby
naturalnej n jest spełniony warunek n−1≤x<n
3
32−3
30
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3
28
Z góry dziękuję za pomoc
24 wrz 16:56
Ajtek:
| | 332−330 | | 328(34−32) | |
x= |
| = |
| =...
|
| | 328 | | 328 | |
I później rozwiązujesz nierówność.
24 wrz 16:59
mind: A mógłbyś mi powiedzieć, skąd się to wzięło? Jakaś niepełnosprytna dzisiaj jestem
24 wrz 17:01
Ajtek:
Co się wzięło
24 wrz 17:02
mind: Chodzi mi o sposób obliczenia
24 wrz 17:03
asdf: ax * ay = ax + y
24 wrz 17:04
mind: Np. nie rozumiem, dlaczego przed nawiasem jest 328
24 wrz 17:04
Ajtek:
W liczniku wyciągnąłem 328 przed nawias. Później się to skróci z mianownikiem i proste
liczenie jest.
24 wrz 17:04
mind: Aha, czyli to zawsze trzeba tak wyciągać, żeby się z mianownikiem skróciło, tak?
24 wrz 17:05
Ajtek:
Jest łatwiejsze liczenie, czyz nie
24 wrz 17:07
Ajtek:
Cześć
asdf, nie zauważyłem Ciebie na początku

.
24 wrz 17:08
asdf: Witaj, ale się już witaliśmy

(jakoś po północy)
24 wrz 17:09
Ajtek:
Możliwe, byłem strasznie śpiący

.
24 wrz 17:10
hole: Dziękuję za pomoc
24 wrz 17:12
asdf:
24 wrz 17:14
mind: zamieściłam jeszcze jedno zadanie pod nickiem "hole". spojrzycie na to?
24 wrz 17:16
sylwia:
35+272/9*35
2 paź 17:42
sylwia: x=(35+272)/(9*35)
2 paź 17:44
Krzysiek : Musisz sobie 27 i 9 zanienic na potegi o podstawie 3 . i tak 27=33 a 9=32
Bedziesz miala 35+(33)2/32*35.
Teraz wzory na potegowanie i do liczenia
2 paź 18:56