funkcja
adaś:
Funkcja g określona jest następująco g(n) = f(n)−2 dla każdej liczby całkowitej dodatniej n.
Ile miejsc zerowych należących do zbioru { 1,2,3...,20} ma funkcja g.
zrobiłem podstawiając za n 2 i wyszło 0, ale nie wiem czy dobrze robię, proszę o pomoc
24 wrz 20:03
Aga1.: f(n)=...
Jaki jest wzór funkcji f(n)?
24 wrz 20:13
adaś: wybacz ale nie rozumiem , f(n)=n−2 ?
24 wrz 20:15
Aga1.: Tak jest w treści zadania, że f(n)=n−2?
24 wrz 20:23
adaś:
w treści zadanie jest g(n) = f(n)−2 ,nie wiem o co chodzi z tym wzorem funkcji
24 wrz 20:30
adaś: pomoże mi ktoś ?
27 wrz 16:12
adaś: proszę o pomoc bardzo!
27 wrz 18:02
Trivial: Polecenie nie ma sensu − nie wiadomo czym jest f(n).
27 wrz 18:04
adaś: Zapomniałem o treści
Funkcja f każdej liczbie całkowitej dodatniej przyporządkowuje liczbę jej dzielników
naturalnych.
b)Funkcja g określona jest następująco g(n) = f(n)−2 dla każdej liczby całkowitej dodatniej n.
Ile miejsc zerowych należących do zbioru { 1,2,3...,20} ma funkcja g.
może teraz będzie jaśniej określone
27 wrz 18:07
Trivial:
Pytają o to, kiedy g(n) = 0, co jest równoznaczne z f(n)−2 = 0, czyli f(n) = 2. Zatem w zadaniu
należy wyznaczyć wszystkie liczby ze zbioru, które mają tylko dwa dzielniki naturalne. Zauważ,
takie liczby są liczbami pierwszymi (dzielą się przez 1 i siebie samą).
Tadam: wystarczy wybrać liczby pierwsze ze zbioru {1..20}
27 wrz 18:23
adaś: dziękuje bardzo
27 wrz 18:36