Geometria analityczna - równanie okręgu
Piotr: Napisz równanie okręgu, którego średnicą jest odcinek AB, gdzie A = (−1,3) oraz B = (1,−1).
Pomoże mi ktoś? Na razie wyliczyłem promień:
|AB| = (1+1)2+(−1−3)2
|AB| = 1+1+1+9
|AB| = 12
śr. = 12
r = 6
dobrze?
wzór na równanie okręgu:
(x−a)2+(y−b)2=r2
24 wrz 01:43
ICSP: |AB| =
√(1+1)2 + (−1 − 3)2 =
√22 + (−4)2 =
√4 + 16 =
√20 = 2
√5
teraz musisz policzyć środek odcinka.
24 wrz 01:53
ICSP: i jak jeszcze raz tak mi podniesiesz do kwadratu to zamorduje
24 wrz 01:54
Piotr: Ok, sorki. Ale jak obliczyć ten środek, bo własnie tego nie umiem.
24 wrz 01:58
24 wrz 02:03
Piotr: Dziękuję, dziękuję, dziękuję. Właśnie o to mi chodziło.
24 wrz 02:04