znajdz dystrybuantę,wartość oczekiwana, wariancje
kesnall: Zmienna losowa X ma rozkład o gęstości
f(x) = {2x, jeśli x∊ [0,1]
{0, jeśli x ∉ [0,1]
a) Znaleźć dystrybuantę zmiennej losowej X
b) Obliczyć P(−1≤X≤3)
c) Obliczyć E(X) oraz D2(X)
29 maj 17:50
Trivial:
a) F(X) = −∞∫ X f(x)dx = ...
b) P(−1 ≤ X ≤ 3) = F(3) − F(−1) = ...
c) E(X) = −∞∫+∞ xf(x)dx = ...
E(X2) = −∞∫+∞ x2f(x)dx = ...
D2(X) = E(X2) − E2(X) = ...
29 maj 18:12
kesnall: dzięki, a czy mógłbym prosić o dokończenie D2 i podpunktu b) ?
29 maj 18:24
Trivial:
a)
Zakładając, że X∊[0,1] (dla pozostałych przypadków mamy trywialny wynik:
X<0 → F(X) = 0;
X>1 → F(X) = 1;
F(X) = ∫
−∞...X f(x)dx = ∫
−∞...0 f(x)dx + ∫
0...X f(x)dx =
= ∫
−∞...0 0dx + ∫
0...X 2xdx = 0 + X
2 = X
2.
b) F(3) − F(−1) = 1 − 0 = 1.
| | 2x3 | | 2 | |
c) E(X) = ∫0..1 x*2xdx = [ |
| ]0...1 = |
| . |
| | 3 | | 3 | |
| | 2x4 | | 1 | |
E(X2) = ∫0..1 x2*2xdx = [ |
| ]0...1 = |
| . |
| | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 2 | |
D2(X) = E(X2) − E2(X) = |
| − ( |
| )2 = ... |
| | 2 | | 3 | |
29 maj 18:39
lambar: Zmienna losowa x ma rozkład o gestości
f(x) = 6x5, dla x€[0,1] a dla pozostałych x€R
a) sprawdzić ze f jest gestoscia
b) znależć dystrybuantę
c) obliczyć P (−1≤ x ≤12)
11 cze 09:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
wybacz, ale nie bardzo rozumiem fragment: "a dla pozostałych x€R" ... co to ma oznaczać

jaka jest gęstość x∉<0,1>
11 cze 09:43
b.: a dla pozostałych zero −− inaczej byc nie moze, bo f na [0,1] całkuje się do jedynki...
11 cze 09:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
b −−− skoro ma 'sprawdzić' to może wlaśnie tutaj wyjść, że nie jest ... dlatego się pytałem
11 cze 09:50
lambar: Właśnie też mam z tym kłopot, dokładnie w takiej formie jest to napisane:
Zmienna losowa x ma rozkład o gestości
f(x) = 6x5, dla x€[0,1]
a dla pozostałych x€R
11 cze 10:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
aaaaa no widzisz
więc od razu masz, że
∫
−∞+∞ f(x) dx = 1 ... ∫
01 f(x) dx = ∫
01 6x
5 dx = [x
6]
01 = 1
czyli ... aby f(x) była gęstością rozkładu zmiennej losowej X ... to 'a' = 0
11 cze 10:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
i od razu też masz dystrybuantę:
F(X) =
| ⎧ | 0, dla x≤0 | |
| ⎨ | x6 dla x∊(0,1> |
|
| ⎩ | 1 dla x>1 | |
11 cze 10:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P (−1≤ x ≤ |
| ) = F( |
| ) − F(−1) = ( |
| )6 − 0 = .... |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
11 cze 10:07
lambar: Bardzo dziękuje za pomoc!
11 cze 10:29
lambar: Czy mógłbym poprosić abyście mi jeszcze coś powiedzieli na temat wartości oczekiwanej i
wariancji odnośnie tego zadania?
11 cze 10:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
wartość oczekiwana (EX) : ∫
−∞+∞x*f(x) dx = ... de facto ... = ∫
01 x*(6x
5) dx =
wariancja (D
2x) : E(X
2) − (E(X))
2
| | 6 | |
E(X2) = ∫01 x2*f(x) dx = |
| |
| | 8 | |
więc D
2X = ....
11 cze 11:25
lambar: to ile w końcu wyniesie D2X?
24 wrz 18:49