user: Czy ktoś może mi wytłumaczyć, jak się rozwiązuje tożsamości trygonometryczne, bo mam z
tym problem, mimo że znam wzory. Jakoś nie chce mi nic wychodzić. Byłbym wdzięczny za
pomoc.
13 paź 17:38
Jakub: Zobacz na początku wzoru na stronach
450 i
1543, a następnie przykłady na stronie
1722.
Udowodniając tożsamości wychodzisz z lewej lub prawej strony (najczęściej tej bardziej
rozbudowanej) i starasz się doprowadzić do drugiej strony równania.
13 paź 19:45
syl: L= sinalfa*tgalfa=sinalfa*sinalfa/cosalfa=sin2alfa/cosalfa=1−cos2alfa/cosalfa
24 wrz 19:30