All 266: Jaka jest ostatnia cyfra liczby 284. Chodzi mi o regułę jak tego typu zadania
rozwiązać.
24 sty 18:01
Bogdan:
Oblicz kilka kolejnych potęg liczby 2, aż zauważysz pewną prawidłowość
w zapisach wyników na miejscu jedności,
czyli liczymy: 21, 22, 23 itd
24 sty 18:49
All 266:
2
1=
2
2
2=
4
2*3=
8
2
4=1
6
2
5=3
2
2
6=6
4
2
7=12
8
2
8=25
6
2
9=51
2
2
10=102
4
2
11=205
8
2
12=411
6
2
13=823
2
powtarzają się kolejno liczby jedności 2,4,8,6
i co dalej

?
28 sty 02:25
sowa:
jak co ? wykazać,że ostatnia jest 6
szukamy jej wsród wykładników parzystych bo 84 --- parzyste
bo; wykładniki dla jednosci 6
tworza ciag arytmetyczny
4, 8, 12, 16, ..... , 84
a1= 4 r=4
an= 84 wykażemy ,że an= 84
an= a1 +(n-1)*4 84= 4 + 4n - 4
4n= 84 to n= 21 czyli jest ostatnim 84
dla np: załózmy ,ze ostatnia cyfra jest 8
czyli wykładniki są nieparzyste
3, 7, 11, 15, ....... nie będzie wśród nich 84 --- odpada
podobnie wśród 1, 5.,9, 13 .... ( to gdyby 2 była ostatnia --
zostaje jeszcze 4 -- jako ostatnia
dla 4 -- wykładniki to;
2,6,10,14,.........czy ostatnia będzie 84
84= a1 +(n-1)*4
84 = 2 +4n -4
84 = 4n - 2
4n= 86 /:4 to n= 86/4 = 43/2 --- a to nie jest liczba naturalna
wniosek
284 --- kończy się cyfrą jednośći = 6
28 sty 03:03
ola: krótko mówiąc, dzielisz 84 przez 4 i otrzymujesz resztę 0 czyli szukana liczba to 6
gdyby reszta wynosiła 2 to szukana liczba byłaby 4,bo liczby powtarzają się kolejno
2,4,8,6
28 sty 09:35
Eta:
Ola!
Pytający prosił o dokładny sposób? stąd dałam Mu wyjaśnienia!
Zgadzam sie z Tobą! ......
28 sty 16:37
ania: 42012+32013+2
24 wrz 20:05