Wykaż, że wyrażenie przyjmuje wartośc calkowitą
vladimirovna: Niech x należy do C. wykaż, że wyrażenie (x
2+3x+5)/(x+1) przyjmuje wartość całkowitą tylko dla
czterech wartości x. Podaj te liczby.
Proszę o jakieś wskazówki, bo męcżę to już 2 godziny i nic. "0" pomysłów
20 lip 22:38
Vax: | x2+3x+5 | | x(x+1)+2x+5 | | x(x+1)+2(x+1)+3 | | 3 | |
| = |
| = |
| = x+2+ |
| |
| x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
Czyli musi zachodzić x+1 | 3 skąd:
x+1=−3 v x+1=−1 v x+1=1 v x+1=3 ⇔ x ∊ {−4;−2;0;2}
Pozdrawiam.
20 lip 22:43
vladimirovna: Dzięki wielkie! Nigdy bym na to nie wpadla
20 lip 22:50
ICSP: Vax same najfajniejsze zadanka zgarniasz
20 lip 22:55
Vax:
20 lip 22:59
Jack:
to akurat było proste, natomiast niektóre inne zadania zrobione przez
Vaxa są naprawdę
trudne
21 lip 00:29
Takua: Po zrobieniu tego, też wydaje mi się proste, wielkie dzieki!
24 wrz 12:26