funkcja
adaś:
Wskaż funkcję , której wykres nie ma punktu wspólnego z osią 0Y.
A) √x
B) √2−x
C) √x−2
D) √x+2
Gdy funkcja ma punkt wspólny to x=0 , a co wtedy gdy nie ma, nie wiem jak to zrobić pomocy
23 wrz 14:19
ICSP: Najpierw ustal dziedziny tych funkcji a potem sprawdź do której nie należy x = 0
23 wrz 14:22
adaś:
a czy punkt wspólny to inaczej współrzędne wierzchołka ?
23 wrz 14:24
pigor: ... aby miała funkcja punkt wspólny z Oy musi x=0 należeć do jej dziedziny, no to oblicz
dziedziny tych 4−ech funkcji i zobacz która z nich nie ma w dziedzinie zera . ...
23 wrz 14:24
pigor: ... punkt wspólny z osią Oy to punkt (0,y
o) , czyli (0, f(0)) . ...
23 wrz 14:26
adaś: Dziękuje bardzo za pomoc, odpowiedź C jest prawidłowa
23 wrz 14:27
Krzysiek : adas a jak to obliczyles
23 wrz 23:20
adaś:
Sprawdziłem tak, √x−2≥0
x−2≥0
x≥2
czyli wykres na osi liczbowej zaczyna się od włącznie 2 do plus nieskończoności, czyli nie
zawiera zera w tym przedziale. Reszta przykładów zawiera zero więc mają punkt wspólny
24 wrz 18:28