asymptoty.
IggyPop: Mam problem. Muszę obliczyć asymptoty krzywej 2ln(1+ex). Wyszło mi, że asymptot pionowych
brak. A jeśli chodzi o asymptoty ukośne, to wyszło mi, że a=2, i niestety nie umiem obliczyć
b. mam problem z obliczeniem limx→+/−∞[2ln(1+ex)−2x]. Nie wiem jak to przekształcić, tak żeby
można użyć del'Hospitala.
23 wrz 19:34
sushi_gg6397228:
mi tak na pierwszy rzut oka wychodzi ze y=0 bo nie ma wartosci ujemnych ani argument ln nie
osiaga wartosci 1
trzeba cos pokombinowac z wzorow
ln x < x dla dostaecznie duzych "x"
23 wrz 19:44
AS: Asymptota pozioma: y = 0 dla x → −∞
Asymptoty pionowej i ukośnej − brak
23 wrz 19:51
IggyPop: To chyba nie mój poziom

. Nie rozumiem dlaczego y=0. Po zastosowaniu del'Hospitala wyszło mi
2*
11+ex*e
x=(2e
x)/(1+e
x)=(2)/(
1ex+1)=2/1=2. Gdzie jest błąd?
23 wrz 20:40
Mila: f(x)=2ln(1+ex).
limx→−∞(2ln(1+ex)=0 asymptota y=0 (pozioma)
23 wrz 23:29
IggyPop: Dobra, wreszcie mój mózg doznał olśnienia i zrozumiałem. Dzięki.
24 wrz 15:32
Mila:
24 wrz 16:02