równania wielomianowe...
nuskaa: Potrzebuje pomocy...
jak najszybciej:
1.Rozwiąż równanie:
a.)4x4−5x2−6=0
b.) 2,5x4+3x2+5=0
c.)4x4−4x2+1=0
11 wrz 20:45
11 wrz 20:47
ICSP: c) 4x
4 −4x
2 + 1 = 0
(2x
2−1)
2 = 0
| | √2 | |
(√2x − 1)2(√2x+1)2 = 0 ⇒ x = ± |
| |
| | 2 | |
11 wrz 20:49
ICSP: reszta tak jak
Eta ci pięknie podała
11 wrz 20:49
asdf: b) dobrze przepisałeś?
11 wrz 20:52
ICSP: b) nic trudnego

2,5x
4 + 3x
2 = −5 i już tutaj mamy sprzeczność
11 wrz 20:54
nuskaa: taak, b jest dobrze przepisane
a w odp. pisz,ze brak rozwiazan tylko nie umien tego udowodnic
11 wrz 20:54
nuskaa: taak, b jest dobrze przepisane
a w odp. pisz,ze brak rozwiazan tylko nie umien tego udowodnic
11 wrz 20:54
asdf: @ICSP
genialne

@nuska
t = x
2, zał: x≥ 0
rozwiązanie:
Δ
t < 0, więc brak x (rozwiązań)
11 wrz 20:58
nuskaa: 
te zna to wpadlam,ale dzieki.
11 wrz 21:05
nuskaa: jeszcze jakby ktos mogl zrobic przykladzik a

bylabym bardzo wdieczna
11 wrz 21:07
asdf: 4x
4 − 5x
2 − 6 = 0
t = x
2, zał x ≥ 0
4t
2 − 5t − 6 = 0
Δ = 121
√Δ = 11
| | 5 − 11 | | 3 | |
t1 = |
| = − |
| , x∉ zał. |
| | 8 | | 4 | |
| | 5 + 11 | |
t 2= |
| = 2 , x = −√2 lub x = √2 |
| | 8 | |
11 wrz 21:17
ICSP: widzę jeden błąd
11 wrz 21:18
asdf: jaki

?
11 wrz 21:18
ICSP: mały

literówka
11 wrz 21:19
asdf: no jaki

? (zapłace linkiem do streamu Polska − Mołdawia)
11 wrz 21:22
ICSP: założenie nie ma nic wspólnego z t. Chociaż później na podstawie założenia wykluczasz t. Jak ?
11 wrz 21:23
asdf: t ≥ 0, teraz git

?
11 wrz 21:29
ICSP:
11 wrz 21:30
nuskaa: dziekuje bardzo
11 wrz 21:59
lubieciastka16: 3x−11<29
24 wrz 20:20