funkcja wymierna
michał: | | 6 | | 1 | |
Rozwiąż równanie: |
| + |
| = 2 |
| | x+3 | | x | |
24 wrz 18:37
Aga1.: Zacznij od wyznaczenia dziedziny.
24 wrz 18:41
michał: czyli x+3≠0 x ≠0
x ≠−3
D:R\{−3;0}
a jak rozwiązać równanie? wiem tylko tyle że trzeba wszystko do wspólnego mianownika.
24 wrz 18:44
konrad: pomnóż całość przez x(x+3)
24 wrz 18:45
24 wrz 18:48
michał: czyli będzie to wyglądało tak?
| 6(x+3) | | x | |
| + |
| = 2? |
| x(x+3) | | x(x+3) | |
24 wrz 18:48
michał: ok wyszlo mi dzięki
24 wrz 18:52
asdf: ale to nie koniec
24 wrz 18:54
michał: | | 3 | |
ale ja już obliczyłem X1 = −1 i X2 = |
| |
| | 2 | |
24 wrz 18:57