Znajdź granicę ciągu
Myjot: | 2(n+2)! + (n+1)! | |
| |
| (n+1)! − 3(n+2)! | |
24 wrz 13:53
Myjot: | | 2(n+1)!(n+2) + (n+1)n! | |
= |
| = |
| | (n+1)n! − 3(n+1)!(n+2) | |
Dobrze to liczę ?
24 wrz 13:54
Ajtek:
Co chcesz zrobić z (n+1)!?
24 wrz 14:07
Myjot: rozbiłem na (n+1)n! dochodzę do
| 2(n+1)n!(n+2) + (n+1)n! | |
| |
| (n+1)n! − 3(n+1)n!(n+2) | |
i teraz mogę skrócić n! ? albo nawet (n+1)n! ?
24 wrz 14:15
Ajtek:
Nie możesz, wyciągnij przed nawias, później skróć.
Nie musisz rozbijać (n+1)! na n!(n+1) to jest to samo.
24 wrz 14:21
Myjot: | (n+1)![2(n+1)+1] | |
| ? i teraz skracam (n+1)! ? |
| (n+1)![1−3(n+2)] | |
24 wrz 14:33
Ajtek:
Tak.
Tylko masz błąd w zapisie w liczniku: (n+1)![2(n+2)+1].
24 wrz 14:36
Myjot: czyli :
| 2n + 5 | | 2 | |
| −−−> − |
| ? |
| −3n − 7 | | 3 | |
Jeśli mogę również tutaj spytać się o inne zadanie również z granicy ciągów.
| | 1+2+...+n | | n | | | | n | |
an = |
| − |
| = |
| − |
| |
| | n−2 | | 2 | | n−2 | | 2 | |
Jakim cudem ten licznik się tak przekształcił ?
24 wrz 14:50
Ajtek:
W liczniku masz c. arytmetyczny, a takim wzorem się wyraża jego suma

.
24 wrz 15:02
Myjot: | 2(2n+2)+1 | | 2n+4+1 | |
| = |
| = j/w |
| −3(n+2)−1 | | −3n−6−1 | |
24 wrz 15:03
Myjot: | | pierwszy wyraz ciągu + ostatni wyrac ciagu | |
taki wzór wyglada jak |
| * ostatni wyraz |
| | 2 | |
ciagu ?
24 wrz 15:05
Ajtek:
Nie do końca, razy ilość wyrazów w tym ciągu.
24 wrz 15:07
Myjot: | | a1 + an | |
Sn = a1 + a2 + ... + an = |
| *n |
| | 2 | |
podziękował
24 wrz 15:10
Ajtek:
Proszę

.
24 wrz 15:10
Myjot: a taki banał ?
| n3 − n | |
| dzielę przez największą potęgę w mianowniku jaką jest n5 i wychodzę |
| 3n5 + 1 | |
z
| n2 − n4 | |
| ? tego licznika boje się najbardziej, że jakąś gafę z 2 |
| |
podstawówki robię.
24 wrz 15:44
Ajtek:
W liczniku masz błędy:
| 1 | | 1 | |
| − |
| tak powinien wyglądać. |
| n2 | | n4 | |
24 wrz 15:46
24 wrz 15:49
Myjot: | n3 | |
| = n3−5 = n−2 a −2 obraca, ok dzięki...jaki ja głupi jestem |
| n5 | |
24 wrz 15:50
Ajtek:
| | 1 | |
Czyli n−2= |
|  . |
| | n2 | |
24 wrz 15:51
Myjot: | | 0 | |
granica całego zadania w takim razie = |
| −−−− > +∞ czy −∞ |
| | 3 | |
24 wrz 15:54
Ajtek:
Ile to jest: zero podzielić przez trzy
24 wrz 15:58
Myjot: dalej zero ?
24 wrz 16:16
Ajtek:
No pewnie że 0.
24 wrz 16:24
Myjot: | | 4n | |
= |
| −−−> ? Czy to jest nieskończoność ? jeśli tak to czemu ? |
| | 1 | |
24 wrz 16:33
Ajtek:
Przy n→∞ jest to nieskończoność.
24 wrz 16:35