log_x_-_1(2x^2+4x-6)=2
XOXO: logx−1(2x2+4x−6)=2
jak to obliczyć+wytłumaczenie jeśli dacie radę?
24 wrz 18:40
Maslanek: 1. Wyznaczamy dziedzinę
2. Z definicji logarytmu logab=c ⇔ ac=b.
Zatem 2x2+4x−6=(x−1)2.
Rozwiązujemy proste równanie.
24 wrz 18:43
Aga1.: Wyznacz dziedzinę
Podstawa logarytmu większa od 0 i różna od 1, liczba logarytmowana większa od 0.
x−1>0 i x−1≠1 i 2x2+4x−6>0
Rozwiąż , wyznacz część wspólną, otrzymasz dziedzinę.
logx−1(2x2+4x−6)=2⇔(x−1)2=2x2+4x−6
Rozwiąż równanie i sprawdź, które rozwiązania należą do dziedziny.
24 wrz 18:45
Lukashem: Nie sprawdzałem czy dobrze, ale wydaje mi się , że tak : ))
logx−1(2x2 + 4x −6) = 2
24 wrz 18:53