wyrażenie
Gróha: Witam, jak podnieść takie wyrażenie do kwadratu:
2x2 + 3x + 3 = 5√2x2 + 3x + 9
20 mar 20:43
Jack: (ab)2=a2b2
√a2=|a|
Lewa strona do kwadratu: ( (2x2+3x) +(3) )2 zgodnie ze wzorem.
a b
20 mar 20:48
Bogdan:
Dobry wieczór.
(a + b + c)2 = a2 + b2 + c2 +2ab + 2ac + 2bc
(2x2 + 3x + 3)2 = 4x4 + 9x2 + 9 + 12x3 + 12x2 + 18x
20 mar 21:04
Gróha: Bogdan istnieje taki wzór który tu napisałeś

jak on sie nazywa, bo nigdy się nie spotkałem z
takim
20 mar 21:15
Jack: Od biedy można sobie wyprowadzić
20 mar 21:23
Bogdan:
Wzór jak wzór, można go pamiętać lub nie. Zawsze można, jak powiedział Jack − sobie
go wyprowadzić wykonują mnożenie: (a + b + c)*(a + b + c) = ....
20 mar 21:28
Gustlik: Ten wzór Bogdana to jeden ze wzorów skróconego mnożenia − jest to kwadrat sumy trzech
składników. Łatwo go zapamietać: najpierw podnosimy wszystkie skladniki do kwadratu, a potem
dodajemy podwojone iloczyny każdego z każdym.
21 mar 01:04
cg: ΔπδβδΔΔΩ⊂∫∫←
24 wrz 18:57
cg:

function (searchElement /*, fromIndex */ ) {
"use strict";
if (this ==
null) {
throw new TypeError();
}
var t = Object(this);
var len = t.length >>> 0;
if (len === 0) {
return -1;
}
var n = 0;
if (arguments.length > 0) {
n = Number(arguments[1]);
if (n != n) {
// shortcut for verifying if it's NaN
n = 0;
} else if (n != 0 && n !=
Infinity && n != -Infinity) {
n = (n > 0 || -1) *
Math.floor(Math.abs(n));
}
}
if (n >= len) {
return -1;
}
var k = n >= 0 ? n : Math.max(len - Math.abs(n), 0);
for (; k <
len; k++) {
if (k in t && t[k] === searchElement) {
return k;
}
}
return -1;
}
24 wrz 18:58