matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 286,
285
,
284
,
283
,
282
,
281
,
280
,
279
, ...,
całe
Zadania
Odp.
4
Ada:
Zbiór A={(x,y)∊R
2
:x∊R i y=5} jest?
16
MIŚ:
prosta równoległa do prostej y=
1
2
x−5 i przechodząca przez punkt P=(2,0) ma równanie?
5
Kamila:
Zamień ułamek okresowy 2,3(4) na zwykły.
12
AS:
Dedykacja dla Bogdana
Podaję w jaki sposób nasi przodkowie wymnażali duże liczby przez siebie.
14
ada:
cenę pewnego towaru obniżono o 30% a potem o 20%. Zatem cenę towaru obniżono o: 56%
22
Jusi:
Prosta prostopadła do prostej y=−2x+3 i przechodząca przez punkt R=(−
1
4
,0) ma równanie?
5
Aga:
Suma kwadratów 3 kolejnych liczb parzystych wynosi 308.
11
Aga:
(2n)
2
+(2n+2)+(2n+4)=308
5
anka:
log
2
(log20+log5)
6
majka:
we wtorek cena akcji pewnej spółki notowanej na giełdzie osiągneła wartość 14 złotych, a w dniu następnym 14,70 zł. Oblicz procentowy wzrost ceny akcji ?
5
Maciek:
Wykaż,że:
9
LOL:
Rzucamy 2− krotnie kostką do gry. Oblicz prawdopodobienstwo wyrzucenia za kazdym razem innej liczby oczek
23
ANIA:}:
odcinek o końcach (−1,−12) i (2,−6) jest zawarty w prostej?
11
Karol:
prosta przecinająca osie układu współrzędnych w punktach (−1
1
2
,0) i (0,−3) ma równanie?
5
ON:
MAM 2 z matmy pomoże ktoś Dwie półproste {(x,y)∊R
2
:y=x−1 i x≥2} oraz {(x,y)∊R
2
:y=−x+1 i x≥0} mają punkt wspólny? jak
5
julka09:
dane sa wierzcholki trojkata a=2;−1 b=4;2 c 5;1 wyznacz pole trojkata abc i rownanie prostej zawierajacej wysokosc trojkata poprowadzona z wierzcholka a
14
Lidus:
Wyliczyłam zadanko, tylko chciałabym, aby mi ktoś je sprawdził, bo do końca nie jestem pewna...
14
anka:
Anka: wiadomo, że x∊<−1;0) zapisz w najprostszej postaci wyrażenie: −3|x|+|x+2|−2√x2+2x+1 moje rozumowanie: 3x+x+2−2(x+1)2 ale coś jest źle bo powinno wyjsc 2x. co robie zle? jak pozbyc sie
3
Kacha:
Prosta o równaniu kierunkowym y=−3x−2 ma niepustą część wspólną z ćwiartkami?
18
Magda:
Zbiór A={(x.y) ∊ R
2
:=5 i y∊R} jest: odcinkiem
5
Jola:
Zbiór A={(x,y)∊R
2
:−2≤x≤3 i 1≤y≤b} jest kwadratem jeśli: A:b=3
2
ula :
Witam mam bardzo łatwe zadanie , ale..... chcę wiedzieć jak wy to rozwiążecie : dotyczy działania na zbiorach
5
Jola:
CZEMU NIKT NIE CHCE POMÓC?
23
JAŚ:
Współrzędne punktów należących do odcinka o końcach (−3,5) i (2,4) spełniają warunek: A: −3 ≤ x ≤ 2 i 4 ≤ y ≤ 5
1
Ada:
Czemu nikt nie pomaga?
13
MICHAŁ:
Jak można dodać na forum obraz w linku?
0
Parkerx:
Dla jakich wartości parametru a układ :
0
bet:
proszę o pomoc przy zadaniu o linie żaglowej.dzięki
4
julka09:
w grupie 200 osob 65%uczy sie jezyka angielskiego, 47%uczy sie rosyjskiego a 30 obu tych jezykow. Oblicz prawdopodobienstwo,ze losowo wyrana ososba z tej grupy nie uczy sie zadnego z
0
Jola:
:(
0
JAŚ:
Więc?
0
JAŚ:
Pomocy to na poniedziałek:(
3
Ada:
POMOCY Zbiór A={(x,y)∊R
2
:x∊R i y=5} jest? czy to będzie prosta równoległa do osi x?
0
Ada:
czy to będzie prosta równoległa do osi x?
7
Paula:
PROSZĘ O POMOC
uporządkuj wielomian:
4
humanistka:
Jesli mogłabym prosic abyscie mi sprawdzili czy dobry mam wynk w następującym zadaniu Wyznacz równanie osi symetrii trapezu o podstawach:
2
humanistka:
Pomocy wiem ze to nie to forum ale moze mi ktos pomoze wiem ze tu czasem ktos tu pomaga w chemii dostałam trudne zadanie i nie wiem kompletnie jak je zrobic:
5
olaa:
√
3
{5}+4
1
Fisieeenka:
Uzasadnij, że dla każdej liczby naturalnej n liczba n
4
+2n
3
+n
2
jest podzielna przez 4.
2
julijka1122:
strona książki ma obw. 68 cm .Oblicz jakie wymiarypowinna miec strona tej ksiązki aby zapewnic maksymalną powierzchnię druku jesli zaklada sie ze marginesy boczne i dolny beda miały 1 cm ,
13
Hymm:
Oblicz i wykonaj sprawdzenie....
2x − 1,5
(2x + 1)
2
(x − 1)
2
1
−
=
− 1
x
2
3
4
3
3
2
kasia:
przy zakupie co najmniej 20 książek księgarz udziela 8% rabatu. Oblicz,ile zapłacił za książki klient który uzyskał rabat w wysokości 520zł?
3
Paweł popawel:
Andrzej Kiełbasa zadanie 438. Nie wiem jak zrobić nie ma też odpowiedzi. Dane jest równanie x
2
+ (9
a
+ 3
a
)x + 27
a
=0 w który m niewiadomą jest x. Wykaż, że dla
1
julka09:
z napełnionego cieczą naczynia o V=102dm wypływa w pierwszej minucie 5dm cieczy, a w każdej nastepnej o ,25dm mniej nż w poprzedniej. Po ilu minutach naczynie bedzie opróżnione do
3
olaaaaaaa:
(
√
3
− 2
√
2
)
2
+ 4
√
6
12
xxx:
Rozwiąż nierówność 4
√
5
x
3
−4x
2
−
√
5
x+1<0
1
**pomooocyyyy***:
Znajdź równanie okręgu O: ((x−3)
2
+ (y−2)
2
) =4 symetrii względem punktu P (−1,−1)
1
jasiek:
punkty A i A
|
sa jednokladne przy czym srodkiem jednokladnosci jest pkt O (0,0) oblicz skale "s" jesli : A(−3,1) A
|
(6,−2) pomoze ktos wyjasnic jak sie to robi na 1 przykladzie jak
5
**pomooocyyyy***:
wyznacz równanie osi symetrii trójkata równobocznego o boku AB przechodzącego przez wierzchołek C oraz pole tego trójkąta jeśli A(1,5) B(3,3)
9
Hania =):
Rzucamy 4−krotnie monetą. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia
2
olaaaaaaa:
Na ile sposobow mozna rozwiazac test w ktorym moliwymi odpowiedzimi sa: Tak, Nie i Nie wiem
14
xxx:
Rozwiąż nierówność 9x
3
−9
√
3
x
2
−x+
√
3
>0
4
Ada:
Do której ćwiartki układu współrzędnych należy punkt A=(
√
2,1
−
√
2
) ?
11
Basiak.:
Znajdź równanie okręgu opisanego na trójkącie o wierzchołkach A=(6,1); B=(−2,5); C=(−6,−1).
4
Kamila:
Oblicz:
9
oswiecony:
W(x) = (2x−1)
2
−3x(x−1) P(x) = ax
2
−x+1
6
olaaaaaaa:
5
1
6
+ 5
1
4
26 * 5
1
2
37
Maciek:
log
2
5+log
1:2
5=?
8
anonim:
4x
3
+ 8x= 0
9
wiki:
Witam mam problem z 3 zadaniami może mi ktoś je rozwiązać będe wdzięczna.
1
Martyna:
Punkty A i B o odcietych 3 i 5 należa do prostej o rownaniu 3x−y−6=0. Oblicz dlugosć odcinka AB
2
nudysta:
wyznacz pierwiastki:
3
Latina:
Wyznacz wartości parametrów a, b, c.
3
nudysta:
ile to jest
2
Mike:
log
27
x=
4
7
4
Hania =):
Rzucamy 4−krotnie monet. Oplicz prawdopodobieństwo wyrzucenia
1
noname90:
Mam takie zdanie Dla każdej liczby całkowitej istnieje taka liczba całkowita że ich suma wynosi 1
2
Janusz88:
witam mam mały zgryz nad równaniem mianowicie
8
emil:
x+u(1)(x)
0
noname90:
Kupiłem sobie kompendium matematyczne Robert Drachal, książka jest świetna tylko niestety ma parę błędów, np. na początku wyrażenia jest + a potem − itp. Miał ktoś kiedyś do czynienia z
1
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx:
Puszki na początku miały kształt prostopadłościanu o podstawie kwadratu, później kształt prostopadłościanu o podstawie trójkąta równobocznego. Oblicz, ile procent wyższe będą nowe
1
......:
Tor lotu piłki wyrzuconej w górę z wysokości 2 m ilustruje rysunek. Przyjmując, że krzywa na rysunku jest fragmentem paraboli oraz wiedząc, że w trzeciej sekundzie lotu
28
ania12:
zapisz w postaci potegi liczby 2. a)
1
4
5
=
9
aaaa:
witam. jak moge rozwiazac takie zadanie:
2
magda:
W jaki sposob powinno sie zapobiegac problemom wspolczesnej rodziny?Czy waszym zdaniem zmiana modelu rodziny jest pozytywna czy negatywna i dlaczego
21
ulka:
banalne zadanie, ale kurcze, nie wiem gdzie robię błąd! naprowadźcie mnie proszę. przedstaw w postaci ułamków zwykłych liczby:
8
edi:
Trzeci wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 12,a siódmy wyraz jest równy 32.Wyznacz piąty wyraz tego ciągu.
1
ola:
pomocy:( liczby 2 ,x,y są są kolejnymi wyrazami pewnego ciągu geometrycznego , a liczby x,y,12 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmeycznego. wyznacz x i y
1
pietia:
bardzo prosze o pomoc z tym zadaniem. dany jest ciąg arytmetyczny,w którym a1+a3=10 oraz a2 +a7=40 oblicz dwudziesty wyraz tego ciągu oraz dwadzieścia początkowych wyrazów tego ciagu
13
Agnieszka:
Zdolna uczennica kl. 1LO poszukuje korepetytora on−line (czat, gg, e−mail)
36
ce es:
Korzystając z twierdzenia Ptolemeusza oblicz pole trapezu prostokątnego wpisanego w okrąg, w którym odcinki poprowadzone ze środka okręgu do końców dłuższej podstawy maja długości 8
√
2
38
ania12:
pomozecie
mam potegi i ich nie rozumie...:( mam taki np przykład 6
−3
: 2
−3
= jak moge to rozwiazac
0
mika:
siema wszytskim
3
ALA:
proszę o pomoc: jak zapisać to jakoś łatwiej?
6
ce es:
Zadanie odemnie
19
zagubiona:
Jeny,no nie wiem...pomocy u{1}{5) podniesiona do jakiej potęgi daje 1?(ale nie 0 )
2
today:
Wyznacz wszystkie wartości liczby m dla której część wspólna przedziałów A=(−
∞
,m
3
>, B=<5m
2
+6m,10> jest zbiorem niepustym. Wyznacz dopełnienie otrzymanego zbioru w zbiorze liczb
2
edi:
W nieskończonym ciągu arytmetycznego (a
n
) o wyrazach całkowitych,wyraz pierwszy a
1
=4,a jeden z jego wyrazów jest równy 16. Ile jest takich ciągów?
1
edi:
1
1
W ciągu arytmetycznym (a
n
) dane są a
1
=
i różnica r=1
.Wyznacz a
5
2
2
1
Maxi:
Środki kolejnych bokow kwadratu ABCD o boku dlugosci a wyznaczaja wierzcholki czworokata KLMN. podaj dlugosci bokow trojkata:AKN,KLM oraz KLD.
1
Art:
3
1
Oblicz P(B|A), jeśli wiadomo, że P(A)=
, P(A∩B')=
4
2
1
Hania =):
Rzucamy 4−krotnie monetą. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia a)samych orłów
2
Fiorano:
Mamy 10 książek, wśród których są książki A, B i C. Ustawiamy je losowo na pustej półce. Oblicz prawdopodobieństwo, że książki A i B będą stały obok siebie w dowolnym porządku, natomiast C
5
Michail:
3
3
Oblicz ekstremum funkcji f(x,y) = x
2
+ xy + y
2
+
+
oraz czy podana funkcja
x
y
posiada ekstremum w punktach P1(1,1), P2(2,2) P3(−1,0)
1
Malinka:
wyznacz asymptoty wykresu funkcji
1
Alice;]:
Dwa trójkąty prostokątne mają równe pola. Przyprostokątne jednego z nich mają długośc 35 cm i 28 cm, a jedna z przyprostokątnych drugiego trójkąta ma dlugosc 105 cm. Oblicz dlugosc drugiej
14
katarzyna23:
suma 40% pierwszej liczby i 25% drugiej liczby wynosi 340. Różnica 3/4 pierwszej liczby i 2/10 drugiej liczby wynosi 370, jakie to liczby?
2
aadd:
wrrr te minusy, plusy i wgl
]jak to jest z tymi minusami
6
rbg:
e
x
2
/2
(3x + 10)
3
tobek:
czy pomoze ktos z tym zadaniem
8
Parkerx:
Zad1. Dla jakich X∊( −π/2 ; π/2) liczby tgx ;1 ; cosx/1+sinx są w podanej kolejności trzema początkowymi wyrazami malejącego ciągu arytmetycznego (an)?
16
Klaudia:
√
28+10
√
3
−
√
28−10
√
3
95
nanaaa:
dane jest funkcja f określona równaniem f(x)=3
1
4
x − 6. Wyznacz wszystkie argumenty x dla których funkcja f :
4
Ula:
|x−1|+|x|−|1−x|
jeśli −1<x<0 to
jest równe: a.x ,b.0 ,c.1 ,d.−1?
−|x|
7
agnissb:
Pole trapezu jest równe P, a stosunek długości podstaw trapezu wynosi 2. Przekątne dzielą ten trapez na cztery trójkąty. Oblicz pole każdego z tych trójkątów.
13
Kamil:
Godzio prośba
7
Martyna:
Jak obliczyc pole trojkata rownobocznego wpisanego w okrag majac jedynie rownanie okregu?
1
tobek:
√
3
+ 4 *
√
3
2
− 2 *
√
3
2
− 3 *
√
3
3
= (po skróceniu) =
√
3
+ 4 − 2 *
√
3
= 2
78
Kamil:
Marzena czekam odezwij się, to ja
1
k:
Przekątna AC trapezu równoramiennego o podstawach AB, CD ( AB>CD) dzieli jego kąt ostry na połowy. dłuższa podstawa ma 7, a obwód 22. wyznacz długość krótszej podstawy tego trapezu
9
ce es:
Ciąg liczbowy (a
n
) jest określony wzorem dla każdej liczby naturalnej n >=1 wzorem
9
sznureczek:
cześć, mam problem z takimi zadaniami, bardzo prosze o pomoc. 7.a) Dla jakiej wartości t liczby −6,−6,18−t
2
są kolejnymi wyrazami tego ciągu?
5
Iga:
:::rysunek::: Proszę o pomoc , jak to rozwiązać ? :
4
maria:
Wykaż że suma 8
5
+4
8
+6 *16
4
dzieli się przez 5
8
lola:
ile to jest 3
1
3
*(−2)−6
1
MMM:
zad.1 czy istnieje takie m, dla ktorego punkty A,B,C są:
1
genek:
W rzędzie ustawimy 5 osób . Ile jest takich ustawień , aby osoby A i B stały obok siebie?
3
Wojtek:
1 −log1/2(x2−5x+6 ) >0 Jak rozwiązać tą nierówność ?
2
nanaaa:
prosze o pomoc
dane są trzy funkcje liniowe f g h określone funkcjami f(x)=2x +2 , g(x)= −x−1 i h(x)=−
1
2
x
4
Kiko:
:::rysunek:::
10
Wojtek:
Jak określić dziedzinę ?
1
anka:
((1/3)
4
*(2/3)
−5
) : 6
−2
7
kaska:
3x=y+5z=16 2x+11y+z=27
3
K@mil:
Bardzo proszę o sprawdzenie
nierówność jest taka: −5*|x−
1
2
| ≥ − 20
5
Sandra:
Bardzo prosze o pomoc i o wytlumaczenie zadania. 2
100
:5
1
Patry$:
Ile to będzie
4
kral:
O co chodzi w zadaniu? Nie rozumiem treści: Liczbe x zapisz w postaci potęgi o podstawie p a) x= 2
3
* 4
5
* 8
3
, gdy p=2
5
i:
oblicz wartosc wyrazenia (nie uzywaj kalkulatora):
1
monika :
:::rysunek::: Korzystając z informacji przedstawionych obok, oblicz odległość między punktami A i B.
5
Moniczka;]:
Pomocy
Będe wdzieczna
1
gośka:
Woda morska zawiera 6% soli. Ile kilogramów słodkiej wody należy dodać do 100 kilogramów wody morskiej, aby otrzymać wodę o zawartości 2% soli?
4
Malutkaxdd:
Ciągi
Wytłumaczy mi ktoś
14
fly:
Udowodnij, że liczba A=
3
√
2+
√
5
+
3
√
2−
√
5
jest liczbą całkowitą.
0
jola:
Wielkie dzięki ETA teraz juz mam opanowane w penym stopniu te ciągi−pozdrawiam i jeszce raz dzieki
1
jola:
zad.3 a3=12 przy dzieleniu przez 5 dają resztę 2 to różnica ciągu r=5
11
K@mil:
Bardzo proszę o pomoc, nie było mnie w szkole i nic nie rozumiem
Jakby mi mógł ktoś wytłumaczyć jak rozwiązuje się zadania z wartością bezwzględną i jakby mógł
3
Wojtek:
Oblicz skład procentowy mieszaniny metanu i etanu jezeli do całkowitego spalenia 3dm
3
tej mieszaniny uzyto 45 dm
3
powietrza reakcje przeprowadzono w warunkach normalnych i przy
1
ania :
:::rysunek::: Punkty D i E dzielą bok AB trójkąta ABC na trzy równe części. wiedząc, że |Ab|=6, |AC|=4 i
7
mati:
kto lubi się bawić, bo ja się gubię
( (
√
2
−
1
+
√
2
)) * (
√
2
− (
√
2
−
1
) = ?
6
krucz:
:::rysunek::: Jak obliczyc pole tego romba?
1
olaaaa:
6___
4
ania:
Oblicz log
5
20*log
2
5+log
2
2
4
matti:
mała pomoc
1
Olala:
a)na osi OY wyznacz punkt R odległy o 8 od punktu P=(4;−3) b)oblicz pole trójkąta RP1P2
4
grander:
Zad. Z dwóch miejscowości odległych o 80 km wyruszyły jednocześnie o godzinie 8.00 naprzeciw siebie dwa pociągi: osobowy i pospieszny. Pociągi poruszały się ze stałą prędkością. Prędkość
4
krucz:
:::rysunek::: Jak mam wyliczyć b? Czyli dłuzszą podstawe
36
Szprot:
Wypisz wszystkie permutacje zbioru złożonego z elementów A,B,C,D w których element C stoi przed D. Proszę o rozwiązanie.
4
matołek:
zbadaj liczbe rozwiazan rownania ||x+5|−1|=m
2
−1 w zaleznosci od parametru m. narysuj wykrez funkcji ktor kazdej wartosci parametru m przyporzadkowywuje liczbe pierwiastkow rownania
5
gośka:
x+y+z=12 x+y−z=2
4
Klaudia:
w pewnym trapezie trzy boki mają długość 6cm, a kąt rozwarty ma miarę 120stopni . Oblicz długość dłuższej podstawy trapezu .
2
Asioczek:
sprawdź czy mam to zadania dobrze
1 √5 √5 √5
2
IG:
:::rysunek::: PROSZĘ O POMOC JAK UPORAĆ SIĘ Z TYM ZA WSZELKIE ODPOWIEDZI BARDZO DZIĘKUJE
8
ewcia:
Prosze o pomoc
4
Maciek:
log20
1.Czy
=log
9
20?
log9
2.Wykaż,że
2
Kamil:
A ktoś z was korzysta z strony MatematykaTV.pl czy dobra to strona?
24
nalepek:
3
czesław:
rozłóż na czynniki stopnia możliwie najniższego: a)x
3
−x
2
+2x−2
2
fruu:
8 osob, wsrod ktorych sa X i Y ustawia sie do kasy w sposob losowy. Oblicz prawdopodobienstwo: A− X oraz Y stoja w kolejce obok siebie
4
oliwka:
wymien elementy zbioru A={x:x
2
+|x|−6<0 i x∊C}
15
oliwka:
naryzuj wykres funkcji: 1. f(x)=|2x−2|−|x+1|
2
dawid:
rozwiaz ukld rownan
6
Angarath:
wykaż że jeśli a, b, c tworzą ciąg arytmetyczny i 1/a, 1/b, 1/c też tworzą ciąg arytmetyczny to te liczby są równe
1
matołek:
zbadaj liczbe rozwiazan rownania ||x−4|−2|=m a zaleznosci od parametru m.
2
dawid:
zaznacz w ukladzie wsporzednych zbior A,B i AsumaB
1
ALA:
w rajdzie motocyklowym zawodnik ktory zwyciezyl przejechal trase z predkoscia o 20 km/h wieksza niz drugi zawodnik i o 25km/h wieksza od trzeciego zawodnika. zawodnicy wystartowali
4
Szprot:
Czy jest na to jakiś wzór czy to tylko przypadek
2
kate:
Dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 6 i 8. oblicz długość wysokości trójkąta opuszczonej na przeciwprostokątną.
4
dominika:
wykaż równość:
1
3
4
=
+
√
6
−
√
5
√
5
−
√
2
√
6
+
√
2
3
Tinka:
Sushi COME BACK
!
0
baalin:
Oblicz długość krótszej przekątnej i pole powierzchni bocznej graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego jeżeli;
0
Latina:
1. W drucie miedzianym o średnicy 3 [mm] płynie prąd o natężeniu I=6 [A]. Jaka jest średnia
1
A:
wykaz rownosci: a)
3
√
10+6
√
3
−
3
√
10−6
√
3
=2
√
3
2
Gumiś:
W trapezie długości podstaw wynosza 5cm i 8 cm ,a długości ramion :3 cm i 4cm.Ramiona trapezu przedłużono do przeciecia w punkcie P.Oblicz obwód trójkąta,którego jednym z wierchołków jest
1
A:
Po sezonie zimowym cene nart obniżono o 10%, a po pewnym czasie nowa cene obnizono jeszcze o 15%. O ile % należało,by jednorazowo obniżyć bene nart, aby uzyskac taka sama cene jak po obu
3
Ola:
2m
3
−2m
2
m=
√
3
−1
6
kleks:
Mam pytanie odnosnie działan na zdarzeniach mam taki o to przykład: A' ∩(A U B) dochodze do takiego momentu Ø U(A'∩ B) i co z tym dalej zrobic
5
konrad509:
I znowu mam z tym problem... W(x)=x³+2x²−7x+4
8
Alan:
dana jest liczba x=(
√
3
−2
√
2
)
2
+4
√
6
wykaz ze liczba x jest naturalna
7
Kaska:
Mam taki mały
problem. Ile punktów wspólnych mają wykresy funkcji y=a
x
i y=log
a
x.
21
monika:
y=3x
3
−5x xo=1
2
matma love:
proszę o pomoc funkcja wykładnicza taki oto przykładzik:
3
ala:
Trzy liczby których suma wynosi 15 tworzą ciąg arytmetyczny. Jeżeli do pierwszej z nich dodamy 2, do drugiej 3, a do trzeciej 8 to otrzymane liczby utworzą ciąg geometryczny. Znajdz te
3
Łukasz:
Wyznacz wzór funkcji wykładniczej wiedząc, że do wykresu należy punkt a)A(2,9)
5
Ta, co ma już dość! :
W banku A kapitalizacja następuje co kwartal i lokaty oprocentowane sa w wys 20% w stosunku rocznym, zas w banku B kapitalizacja odsetek nastepuje dopiero po roku, ale lokata jest
40
edi:
Zaczynajac od cyfry 1 kazda cyfra pisana jest tyle razy jaka jest jej wartosc.Przykladowo 122333444455555666666777777788888888999999999101010101010101010101111111111
10
Betinka:
oblicz y jeżeli 4, y+1. 2y−1 są trzema kolejnymi wyrazami ciągu GEOmetrycznego
29
czekolada:
mam pytanie ; ) moze nieco smieszne, ale nigdy sie o tym nie uczylam i prosze o wyrozumiałość ; d
1
JACEK:
Ile liczb n−cyfrowych mozna utworzyć, wykorzystując wszystkie cyfry liczby: a) 234 i n=3 b) 4567 i n= 4
3
Kamil:
Kto wie jak takie coś się robi?
3
umbra300:
:::rysunek::: Rozwiaz rownania x
2
−x−2 = 0
2
umbra300:
Dana jest funkcja : f(x)= x
2
−6x+5
1
karol:
Ze zbioru liczb 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12 wybieramy losowo jedną liczbę .Oblicz prawdopodobieństwo tego ze będzie to liczba podzielna przez 2 lub 3
5
jarek92:
Rozwiąż równanie:
30
Tinka:
1
a
n+1
= 2+
teraz to pomnożyć przez n+2
n+2
6
jarek92:
Równania wykładnicze///
4
Kala:
4
log
2
5
=
7
Andrew:
5
1
00+5
1
00+5
1
00+5
1
00+5
1
00=
36
Betinka:
dany jest ciąg geometryczny: 3
√
3
; 3 ;
√
3
; 1,... obl ósmy wyraz tego ciągu i sumę ośmiu początkowych wyrazów tego ciągu
2
Kamila:
Iloczyn trzeciej i szóstej części pewnej liczby jest równy tej liczbie. Jaka to liczba?
18
Kamil:
W trapezie prostokątnym opisanym na okręgu, dłuższe ramie ma długość 12 cm i cos kąta ostrego jest 1/3. Oblicz pole trapezu... help
archiwum 286,
285
,
284
,
283
,
282
,
281
,
280