Logarytm
Maciek:
log
25+log
1:25=?
Czy Tak:
| | log25 | |
log25+ |
| = i co z tym? |
| | | |
25 wrz 14:59
Maciek: | | 1 | |
W podstawie logarytmu jest |
| . |
| | 2 | |
25 wrz 15:00
Kejt: w czym dokładnie problem?
25 wrz 15:00
mila: 2−1=1/2
25 wrz 15:01
Maciek: No konkretniej co z tym dalej?
25 wrz 15:01
mila: w mianowniku wychodzi −1
25 wrz 15:02
Maciek: Odp. 0?
25 wrz 15:04
Maciek: | | log25 | |
log25+ |
| =log25−log25=log21=0 |
| | −1 | |
25 wrz 15:05
Kejt: tak.
25 wrz 15:06
Maciek: Srki zawiesilo mnie
25 wrz 15:06
Maciek: Mam jeszcze pytanie :
logx+2log(x+1)= Zał. x>1 i x+1>1 , x>1 i x>0 czyli x>1 ?
25 wrz 15:18
mila: tak
25 wrz 15:25
Kejt:
x≠1 i x+1>0
x>−1
x∊(−1;∞)−{1}
chyba tak..
25 wrz 15:25
Kejt: dobra.. zepsułam.. jeszcze x>0
25 wrz 15:27
mila: w podstawie jest 10
25 wrz 15:28
mila: Tak zakładam ,ze krzywo napisał
25 wrz 15:31
Maciek: tak tak 10 czyli jak powinno byc?
25 wrz 15:32
mila: Dobrze jest x>1
25 wrz 15:33
Maciek: A powinny byc spojniki i czy lub

Przepraszam za polskie znaki.
25 wrz 15:34
Kejt:
x>0 ⋀ x+1>0
x>0 ⋀ x>−1
czyli po prostu x>0
25 wrz 15:35
mila: i
25 wrz 15:35
Maciek: Hmmm to x>0 czy x>1
25 wrz 15:36
Kejt: dlaczego musi być większe od 1?
25 wrz 15:37
Maciek: znaczy inaczej chyba x>0 ale x≠1 ?
25 wrz 15:38
mila: i to częśc wspólna (mnożenie)
jezeli na osi narysujesz x> 0 i x>1 to rozwiązaniem jest ta czesc gdzie sie kreski pokrywają
25 wrz 15:39
Maciek: Mi sie chyba wydaje ,ze tak jak Kejt
25 wrz 15:41
Kejt: logab
dla a: a>0 a≠1
dla b: b>0
25 wrz 15:41
Kejt: warunek x≠0 jest tylko dla podstawy, a podstawę masz 10.
25 wrz 15:42
Kejt: x≠1*
25 wrz 15:42
Maciek: tak czyli x>0 i tyle
25 wrz 15:43
Kejt: tak
25 wrz 15:44
mila: Kejt ma rację loga b a≠1 i b >0
u Ciebie x>0 a w drugi x+1>0
x>−1
czyli wspólna częśc x>0
25 wrz 15:44
Maciek: Dopiero zaczynam dzial , a w szkole mnie nie ma to pytam
| | x2 | | x | |
2logx−2=logx2−2log10=logx2 − log100=log |
| =log |
| Zal. x>0 |
| | 100 | | 10 | |
25 wrz 15:49
25 wrz 15:54
Maciek: Nie mozna tak

?
25 wrz 15:56
Kejt: nie wydaje mi się...
25 wrz 15:57
Maciek: No to zostaje ten zapis wczesniej.
25 wrz 15:58
Kejt: założenie jest ok.
25 wrz 16:00