Pole trapezu
ce es: Korzystając z twierdzenia Ptolemeusza oblicz pole trapezu prostokątnego wpisanego w okrąg, w
którym odcinki poprowadzone ze środka okręgu do końców dłuższej podstawy maja długości 8√2
oraz 17
24 wrz 13:41
Kejt: znasz to twierdzenie? ;>
24 wrz 17:28
ce es: znam
24 wrz 17:51
Kejt: jestem tylko ciekawa jakim cudem oni chcą wpisać trapez prostokątny w okrąg.. chyba, że to taka
podpucha, bo z tego prostokąt wychodzi ;>
24 wrz 18:02
Godzio:
Co prawda to prawda pewnie chodziło o trapezu opisanego na okręgu prawda ce es ?
24 wrz 18:10
Kejt: Twierdzenie Ptolemeusza. W czworokącie wpisanym w okrąg iloczyn długości jego przekątnych
jest równy sumie długości iloczynów długości boków przeciwległych
24 wrz 18:12
Kejt: chyba, że były dwa, to zwracam honor
24 wrz 18:15
ce es: chodzilo mi o trapez opisany, zwracam honor
24 wrz 18:19
Kejt:

b=17
a=8
√2
a=h
√2
chyba nie będzie dalej problemu? ;>
24 wrz 19:03
ce es: Ja wiem jak rozwiązać to zadanie tylko to jest zadanie odemnie
24 wrz 19:10
Kejt: to weź uprzedzaj paskudo jedna
24 wrz 19:11
ce es: Powodzenia życzę
24 wrz 19:14
Bogdan:

Twierdzenie Ptolemeusza mówi, że w dowolnym
czworokącie wpisanym w okrąg iloczyn
długości przekątnych równa się sumie iloczynów długości boków przeciwległych.
Jeśli
trapez jest opisany na okręgu, to twierdzenie Ptolemeusza nie ma zastosowania.
Sytuację przedstawia rysunek, podaje potrzebne obliczenia bez wyjaśnień, mam nadzieję,
że są zrozumiałe.
y =
√172 − 82 = 15
24 wrz 19:18
Bogdan:
ce es czy takie rozwiązanie miałeś na myśli?
24 wrz 20:29
ce es: Tak
24 wrz 21:28
tim: Witaj Bogdan, jakby ktoś zatęsknił za Timem, to wróciłem !
Nie wiem na jak długo, ale zobaczymy.
24 wrz 21:31
Bogdan:
No nareszcie
timie pojawiłeś się

, witaj. W której szkole jesteś?
24 wrz 21:41
tim: Wiadomo

Tą co wymarzyłem 3 LO w Gdyni.
Wakacje były, początek szkoły, nie było oakzji i czasu.
24 wrz 21:42
Kejt: w gdyni? och, to u mnie
24 wrz 21:45
tim: Tak?

Łał. Miło poznać
24 wrz 21:45
Bogdan:
Tak myślałem, że wybierzesz szkołę z międzynarodową maturą. Podoba Ci się ta szkoła?
24 wrz 21:46
tim: Bogdanie, jeżeli znajdziesz moment, to na maila starego [matura@vp.pl] wysłałem prośbę. Jeżeli
znajdziesz czas i chęć to rozpatrz, a jak nie to nie

. Nie rób sobie problemu.
A więc wróciłem na posterunek...

Z kolejnymi tysiącami zadań, które są identyczne co roku... Ah.
24 wrz 21:46
Kejt: trójka.. podziwiam.
24 wrz 21:47
tim: Ale międzynarodowej matury nie zamierzam pisać.
Na razie − po trzech tygodniach − mogę stwierdzić, że tak.
Atmosfera świetna, uczniowie z każdym da się dogadać, nauczyciele wymagający, ale to liceum

.
24 wrz 21:47
tim: A ty Kejt, gdzie?
24 wrz 21:48
Kejt: w plastyku skończyłam. Nie wiem co ja tam robię, no ale pisząc maturę rozszerzoną z matematyki
i fizyki pewnie przejdę do historii szkoły
24 wrz 21:49
tim: Oooo. Znam tam parę osób

.
Łooo hooo... No to ciekawie

.
24 wrz 21:51
Bogdan:
Właśnie timie przeczytałem Twojego maila. Przyjrzę się temu.
24 wrz 21:52
tim: Dobrze, nie rób sobie problemu

.
24 wrz 21:52
Kejt: bardzo. nauczycielka od matematyki ma mnie już dosyć..heh.
24 wrz 21:52
tim: Nie dziwie się, plastyk + rozszerzona matematyka i fizyka = zdziwienie.
A znasz jakieś pierwszaki?
24 wrz 21:53
Kejt: kogoś tam znam.. a o kogo konkretnie chodzi?
24 wrz 21:54
tim: Alicję, taka mała blondynka..
24 wrz 21:55
Kejt: bardzo mała? i troszkę przy sobie? chyba okulary nosi..
24 wrz 21:56
tim: Okularki z pomarańczowymi oprawkami, jest na fotografii

Kojarzysz?
24 wrz 21:56
Kejt: chyba wiem która..
24 wrz 21:57
tim: No to mamy nawet wspólnych 'znajomych' . Ok. Moje gadu: 5556527, to jakby co

.
24 wrz 21:58