pomocy
......: Tor lotu piłki wyrzuconej w górę z wysokości 2 m ilustruje rysunek. Przyjmując, że
krzywa na rysunku jest fragmentem paraboli oraz wiedząc, że w trzeciej sekundzie lotu
piłka osiągnęła największą wysokość równą 20 m, wyznacz wzór funkcji opisującej
zależność między wysokością, na jaką się wzniosła piłka a czasem lotu i określ
dziedzinę tej funkcji.
24 wrz 22:51
sushi_ gg6397228: i gdzie ten rysunek
h(t)=at
2+bt+c , wemy ze a<0
h(0)=2 ==> c=2
| | −b | | Δ | |
h(3)= 20 i jest tez wierzcholkiem |
| = 3 , |
| =20 |
| | 2a | | 4a | |
25 wrz 07:19