matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o pomoc.
ania :
Punkty D i E dzielą bok AB trójkąta ABC na trzy równe części. wiedząc, że |Ab|=6, |AC|=4 i |∡DAC|=30 znajdź długość odcinków CD i CE. Proszę o pomoc.
23 wrz 19:11
Godzio:
tw. cos miała ?
6
|BE| = |DE| = |DA| =
= 2
3
|CE|
2
= 4
2
+ 4
2
− 2 * 4
2
* cos30 |CD|
2
= 2
2
+ 4
2
− 2 * 2 * 4 * cos30 licz
23 wrz 19:16