równania z zastosowaniem prędkości, czasu, drogi
grander: Zad. Z dwóch miejscowości odległych o 80 km wyruszyły jednocześnie o godzinie 8.00 naprzeciw
siebie dwa pociągi: osobowy i pospieszny. Pociągi poruszały się ze stałą prędkością. Prędkość
pociągu pośpiesznego jest o 50% większa od prędkości pociągu osobowego. O godzinie 8.30
odległość między pociągami wynosiła 20 km. Z jaką prędkością poruszał się każdy pociąg

?
23 wrz 18:22
Godzio:

osobowy: v
1
pospieszny: v
2 = 1,5v
1
| | 1 | |
po czasie t = 30min = |
| h mamy: |
| | 2 | |
s
1 + s
2 + 20 = 80
s
1 + s
2 = 60
| | s2 | | s1 | |
v2 = |
| = 1,5 |
| ⇒ s2 = 1,5s1 |
| | | | | |
s
2 = 1,5s
1
s
1 + s
2 = 60
oblicz s
1 lub s
2 i podstaw do wzoru na szybkość pociągu o obliczaj, jak czegoś nie dasz rady
to pisz
23 wrz 18:32
grander: dobra dzięki będę wiedział
23 wrz 18:33
ce es: | | x | | 1,5x | |
V1 = |
| V2 = |
| |
| | 30min | | 30min | |
s = 60km
x + 1,5x = 60km x = 24km
23 wrz 18:37
Godzio:
23 wrz 18:40