zadana
Wojtek: Oblicz skład procentowy mieszaniny metanu i etanu jezeli do całkowitego spalenia 3dm3 tej
mieszaniny uzyto 45 dm3 powietrza reakcje przeprowadzono w warunkach normalnych i przy
załozeniu 100% wydajnosci
Oraz takie nie wiem jak je zrobic moze ktos tu będzie wiedział:
Jeśli matka ma grupę krwi B i jest heterozygotą a dziecko ma grupę krwi AB,to określ jakiej
grupy krwi nie może mieć ojciec.
23 wrz 09:19
Mateusz: 1 zad pisze rownania reakcji i układam odpowiednie rownania ze stechiometrii jescze korzystam z
| | 1 | |
faktu ze mam do dyspozycji 45dm3 powietrza z czego |
| tej objętosci to O2 czyli mamy |
| | 5 | |
9dm
3 tlenu
CH
4+ 2O
2→CO
2 + 2H
2O
1molCH
4→2 mole O
2
x moli→ y moli O
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2x =y
teraz drugie równanie
2C
2H
6+7O
2→4CO
2 +6H
2O
2 mole C
2H
6→7 moli O
2
do spalenia (3−x) moli C
2H
6 uzyto (9−y) moli O
2 a wiec otrzymuje następujące rownanie
7(3−x)=2(9−y)
zestawiam sobie te dwa rownania i otrzymuje taki układ rownan
{2x =y
{7(3−x) = 2(9−y)
rozwiąż go otrzymasz objętosci węglowodorów i z proporcji policzysz ich zawartosc procentową
wiedząc ze 3dm
3→100%
Co do drugiego zadania to nie lekka przesada zamiesczac zadanie z genetyki na tym forum

ale
zrobie wyjątek i podpowiem ci Jeśli matka ma grupę krwi B i jest heterozygotą a dziecko ma
grupę krwi AB,to określ jakiej grupy krwi nie może mieć ojciec.
23 wrz 09:35
Wojtek: Dzięki a jak ten układ rownan rozwiązac
23 wrz 14:21
Mateusz: Np metodą podstawiania w drugim rownaniu za y podstaw 2x
23 wrz 19:21
żywy: czemu w pierwszym równaniu masz 2x=y skoro jako x oznaczyłeś CH4 i masz go z równiania tylko 1
mol a za to y ozaczyleś jako tlen a w równianiu masz 2 mole tlenu. nie powinno być na odwrót?
27 sty 00:06
Magggdaa: odp do zadania z genetyk nie moze miec 0 i B
27 sty 00:22
Mateusz:
| | a | | c | |
żywy mnożenie na krzyż konkretnie własnosc proporcji |
| = |
| <=> ad=bc i wszystko |
| | b | | d | |
ci sie rozjasni
27 sty 09:16