udowodnij
fly: Udowodnij, że liczba A= 3√2+√5 + 3√2−√5 jest liczbą całkowitą.
23 wrz 19:01
Godzio: fajne zadanko

nietopowe z tych zdań w których trzeba szukać wzoru ale jednak się da
| | 1 | | √5 | |
ja bym to rozpisał tak: ( |
| + |
| )3 = 2 + √5 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
i ( |
| − U{√5]{2})3 = 2 − √5 |
| | 2 | |
23 wrz 19:05
fly: wszystko się ładnie skraca i szybko się liczy, wychodzi 4, dzięki
23 wrz 19:11
Godzio:
wychodzi 1
| | 1 | | √5 | |
3√12 + √52)3 = |
| + |
| |
| | 2 | | 3 | |
analogicznie 2 i wychodzi:
| 1 | | √5 | | 1 | | √5 | |
| + |
| + |
| − |
| = 1 |
| 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
23 wrz 19:13
fly: | | √5 | |
tylko czy tam jak jest ...+/− |
| nie powinno być w mianowniku 5..? |
| | 2 | |
23 wrz 19:15
Godzio: w pierwszym + w drugim −,
i jest dobrze, jak nie wierzysz to podnieś to do potęgi 3 a otrzymasz to co masz pod
pierwiastkami
23 wrz 19:17
fly: | | 1 | | √5 | |
no faktycznie  ale skąd wiadomo, że akurat ta |
| + |
| trzeba podnieść do 3.
|
| | 2 | | 2 | |
chodzi mi o to jak dojść do tego od wersji podstawowej...
nie jestem dobra w tego typu zadaniach
23 wrz 19:23
Godzio: trzeba kombinować z tego co robiłem często zadanka to nabrałem wprawy

zaczynając od podstaw spróbuj to zamienić na wyrażenie bez tego pierwiastka :
√3 + √5
23 wrz 19:29
fly: (3 + √5)1/2
23 wrz 19:31
Godzio:
ale chodzi żeby całkowicie się tego pozbyć
23 wrz 19:33
Godzio:
popatrz:
a
2 + 2ab + b
2 = 3 +
√5
2ab =
√5
| | √5 | | √5 | | 1 | |
ab = |
| i z tego można wywnioskować że: a = |
| i b = |
| |
| | 2 | | √2 | | √2 | |
| | √5 + 1 | | √10 + √2 | |
p{ √2,5 + √0,5) 2 = |
| = |
| |
| | √2 | | 2 | |
proste ?
23 wrz 19:35
fly: | | 1 | | √5 | |
aha ok czyli ( |
| + |
| )2 i dalej wzór skróconego mnożenia |
| | 3 | | 5 | |
23 wrz 19:35
Godzio: poprawka:
√ (√2,5 + √0,5)2
23 wrz 19:35
fly: dobra, zaraz to jeszcze sama rozpisze, ale wydaje mi się że już wiem o co chodzi
23 wrz 19:39
Godzio:
Znalazłem prosty sposób na zrobienie tego:
(1 +
√5)
3 = 16 + 8
√5 to w takim razie jeżeli całość podzielę przez 8
Teraz chyba już zrozumiałe
23 wrz 19:42