Wielomiany jednej zmiennej
Latina: Wyznacz wartości parametrów a, b, c.
f(x) = 3x5 − ax3 + bx2 − cx + 1
f(1) = 3
f(−1) = −2
f(2) = 6
__________________
Mi wyszło coś takiego, nie wiem co teraz powinnam zrobić. I nie wiem czy jest dobrze.
−1 = − a + b − c
− 91 = − 8a + 4b − 2c
0 = a − b + c
25 wrz 12:07
Kejt: w ostatnim masz błąd. wg mnie powinno być 0=a+b+c:
bx2=b*(−1)2=b
25 wrz 12:12
Kejt: teraz wyprowadzasz powiedzmy "a" z pierwszego wzoru i wstawiasz to do pozostałych dwóch równań
zamiast "a" i masz zwykły podwójny układ równań..
25 wrz 12:17
Latina: Dzięki wielkie

Nie wiedziałam, co mi się nie zgadza.
25 wrz 13:38