Dowód
ce es:
Zadanie odemnie
Udowodnij, że wartość bezwzględna z różnicy kwadratów dwóch kolejnych liczb całkowitych jest
równa sumie tych liczb.
Powodzenia
24 wrz 21:32
tim: |(x
2 − (x+1)
2)| = x + x + 1
To zapis... Teraz trzeba wykazać, że to po lewej, jak się skróci, to wyjdzie to po prawej

.
24 wrz 21:34
Godzio:
Zadanie jest nie prawdziwe np dla:
| (−2)2 − (−1)2 | = |4 − 1| = 3
−2 + (−1) = −3
−3 ≠ 3
24 wrz 21:35
Godzio:
zapewne chodziło o liczby naturalne prawda ?
24 wrz 21:37
ce es: Tak
24 wrz 21:39
Godzio: k∊N
|k2 − (k + 1)2| = |k2 − k2 − 2k − 1| = |−2k − 1| = |2k + 1| = 2k + 1
k + k + 1 = 2k + 1
24 wrz 21:40
ce es:
24 wrz 21:43