Procent składany
Moniczka;]: Pomocy

Będe wdzieczna

Jurek zamierza kupić mikroskop za 738 zł.Na ten cel dostał od rodziców 400zł. Pozostałe
pieniądze mają pochodzić z lokaty terminowej założonej 2 lata temu. Czy Jurkowi wystarczy
pieniędzy, jeżeli lokata wynosiła 300zł.i była oprocentowana 6% w skali roku, przy miesięcznej
kapitalizacji odsetek?
23 wrz 19:29
ce es: Pieniądze, które musi zebrać = 338zł
Wpłacił 300zł, 6% w skali roku to jest 0,5% miesięcznie (jeżeli odsetki są kapitalizowane
miesięcznie)
a
1 = 300
q = 1,005
n = 24
a
n = a
1*q
−1 = 300*1,005
24 = 300*1,1271 = 338,13
Odp: Starczy chłopakowi
23 wrz 19:44
Moniczka;]: Dziękuję bardzo

Jesteście boscy
23 wrz 19:46
Godzio:
Od rodziców: 400zł
Lokata:
| | p | | 6 | |
K = K0(1 + |
| )mn = 300(1 + |
| )12 * 2 = |
| | 100m | | 100*12 | |
| | 1 | |
300(1 + |
| )24 = 300 * 1,127159776 ≈338,15 |
| | 200 | |
Całość = 400 + 338,15 = 738,15 także na styk mu starczy
23 wrz 19:47
ce es:
haha przed Godziem
23 wrz 19:47
Godzio: heh,
23 wrz 19:50